5 haalbare goede voornemens voor je carrière in 2021!

Jacinta /

3 minuten

New year, new me! Goede voornemens carrière

New year, new me! Ja toch? 2021 is inmiddels al begonnen en bij een nieuw jaar horen ook nieuwe goede voornemens! Hoe zorg je er nu voor dat die goede voornemens ook echt gewoontes worden in je leven? Wij geven jou 5 haalbare goede voornemens rondom werk die makkelijk vol te houden zijn! Doe jij aan goede voornemens?

 

Maak je goede voornemens reëel en haalbaar

Ieder jaar maken we massaal goede voornemens om ons leven te verbeteren. Helaas dat de meeste van deze voornemens één voor één sneuvelen naarmate de maand vordert, omdat ze gewoon niet haalbaar zijn. Vaak zijn onze doelen niet concreet genoeg of onrealistisch. Stel dat jij dit jaar een salarisverhoging wilt of een carrièreswitch, hoe chill zou het zijn als dit van de een op de andere dag zomaar uit zichzelf zou gebeuren? Helaas blijft dit bij een sprookje en moet je er toch echt zelf iets aan doen. Bedenk voor jezelf wat jij moet doen om jouw voornemens te behalen. Zet deze voornemens om in realistische doelen door ze op te splitsen in kleinere behapbare doelen.

 

5 haalbare goede voornemens

 

1. Investeer in jezelf

Maak het een prioriteit om te investeren in zowel jouw persoonlijke als professionele groei. Investeren in jezelf is misschien wel de meest winstgevende investering die je kunt doen. Het levert je niet alleen kansen, succes en mogelijkheden op, maar het is ook een manier om een kwalitatief beter leven te krijgen. Op wat voor manieren kun je dit dan doen? De meest voor de hand liggende manier is door nieuwe skills te leren. Dit kan voor de functie zijn waar jij momenteel in werkt of wellicht overweeg jij een carrièreswitch (zie puntje 3). Daarnaast hoeven nieuwe skills niet altijd werkgerelateerd te zijn, want jouw leven bestaat niet alleen uit werken, toch? Je kunt natuurlijk ook investeren in om meer algemene kennis op te doen.

 

2. Zorg voor een juiste work-life balance

De balans vinden tussen jouw professionele en persoonlijke leven kan soms een uitdaging zijn. Vaak zijn we namelijk geneigd om ons vol overgave op onze baan te storten omdat we succesvol willen zijn, soms gaat dit zelfs ten koste van ons privéleven. Uiteindelijk kan dit vervelende gevolgen krijgen zoals stressklachten, vermoeidheid en soms zelfs een burn-out. Dat willen we natuurlijk niet, dus wat is dan de juiste work-life balance? Eerlijk gezegd is er niet zoiets als een standaard juiste work-life balance, want iedere persoon is anders. Alleen jij kunt de levensstijl kiezen die bij jou past en alleen jij weet wanneer iets wel of niet goed voelt.

 

3. Carrièreswitch

Denk eens kritisch na over jouw huidige baan en of jij hier nog genoeg voldoening uithaalt. Ben jij nog tevreden met je huidige baan? Heb jij misschien andere interesses gekregen? Wil je gewoon meer geld aan het einde van de maand op jouw rekening zien? Voordat je een besluit maakt, is het belangrijk om je huidige situatie te beoordelen én om jouw carrièremogelijkheden te verkennen. Zijn er hobby’s waar jij jouw werk van kunt maken of heb jij de afgelopen tijd nieuwe skills geleerd? Wellicht moet jij eerst een nieuwe cursus of studie doen om met een nieuwe baan te beginnen. Als je het echt moeilijk vindt om een besluit te maken, zet dan alles op papier.

Ben jij eigenlijk nog wel happy met jouw huidige baan en heb je geen behoefte aan een carrièreswitch? Dan kun jij gewoon lekker verdergaan met wat je altijd al deed. Wil jij wel verder kijken? Begin dan eerst met het pimpen van jouw cv en LinkedIn!

 

4. Zorg voor een betere timemanagement

Heb jij ook wel eens het gevoel alsof je jezelf in tweeën moet splitsen om overal bij te kunnen zijn? En dat jouw to-do lijstje maar blijft groeien, terwijl je wel het gevoel hebt super druk bezig te zijn? Dan heb jij een betere timemanagement nodig! Dit houdt in dat jij zo efficiënt en effectief mogelijk omgaat met je tijd, door middel van diverse werkgewoonten. Het mooie is dat jij niet harder of langer hoeft te werken, maar je moet slimmer werken. Een aantal korte tips:

– plan al je projecten in

– maak lijstjes

– zeg niet overal ‘ja’ op

– doe één ding tegelijk

– stel doelen op

– sla je pauzes nooit over

– haal alle afleiding weg

 

5. Vergroot je netwerk

Heb je de kunst van het effectief netwerken eenmaal onder de knie, dan kun je netwerken gebruiken waar het voor bedoeld is. Het is namelijk een manier om (toekomstige) deuren te openen, vacatures te scoren, verwijzingen krijgen, connecties maken en kansen om een bedrijf te laten groeien. Hoe vaker je dit doet, des te makkelijker het gaat worden. Netwerkborrels en LinkedIn zijn niet de enige opties die je kunt gebruiken om te netwerken, hier zijn een aantal tips:

– bestempel iemand niet direct als ‘onbelangrijk’, je weet namelijk nooit van te voren wanneer je iemands hulp kunt gebruiken

–  wees open en vriendelijk tegen iedereen, ook al vind je die persoon een kwal

– oefen jouw elevator pitch, oftewel: een kort praatje waarbij jij vertelt wat jij waard bent en wat je kunt bieden

– vervolg de kennismaking door een LinkedIn verzoek of een mailtje, zo blijf je in beeld

 

Door bovenstaande goede voornemens te behalen, zul jij jouw carrière een boost geven! Succes!

OOK INTERESSANT