5 onverwachte voorwaarden voor werknemers

Sjelle /

2 minuten

5 ONVERWACHTE VOORWAARDEN VOOR WERKNEMERS

Vroeger waren een vast contract en een goed salaris voor veel mensen basisbehoeften voor een zeker bestaan. Tegenwoordig zet de nieuwe generatie young professionals in op voorwaarden zoals ontwikkelen, leuk- en uitdagend werk en de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen. Maar laten we eerlijk zijn; goede arbeidsvoorwaarden kunnen geen kwaad. De ene werkgever is hier origineler, maar ook beter in dan de andere. Op internet zijn prachtige voorbeelden te vinden van bedrijven die jonge ouders een jaar ouderschapsverlof geven (Netflix), betaald vrijwilligerswerk laten doen (Salesforce) of een panda-vrijdag geven (WNF).

 

Maar op welke voorwaarden heb je nu eigenlijk sowieso recht?

  • Loon is niet hetzelfde als geld. Je bent hard aan het werk voor je volgende loonspecificatie, maar wist je dat daar ook iets heel anders kan staan dan een euro teken. Werk je bij een meubelmaker, dan kan je er ook voor kiezen om jezelf uit te laten betalen in bijzettafeltjes en kussentjes. Het product moet een bepaalde waarde hebben, zodat je van te voren wel weet waar je voor werkt. Werk je bij een bierbrouwer? Dan heb je pech; de producten mogen niet schadelijk voor de gezondheid zijn.
  • Ouderschapsverlof. Word je binnenkort moeder of vader? Houd hier de nieuwsberichten over in de gaten. De Nederlandse overheid gaat proefperiodes opzetten voor het verlengen van ouderschapsverloven, vooral voor de vaders!
  • Inzage in wat jouw werkgever van je verzamelt. Privacy is tegenwoordig een term die veel voorbij komt en dit kan ook voor jou gelden. Heb je het gevoel dat er onrechtmatig gegevens over jou verzameld worden? Dan heb je recht op een kopie, of op zijn minst de mogelijkheid tot inzage van deze gegevens.
  • De fooienpot. Niet voor iedereen van toepassing maar stel dat je een drukke avond op terras hebt gehad en de fooienpot is flink gevuld? De fooi is voor degenen die het verdiend hebben. Het kan dus niet worden gebruikt als overwerkvergoeding of om een kasverschil gelijk te maken.
  • Lekkere koffie. Althans, dat is bij ons zo.

Twijfelt jouw (toekomstige) baas over mogelijkheden voor jou om een opleiding te volgen? Laat dan de volgende blog zien, hierin staat wat het ontwikkelen van personeel voor waarde toevoegt!

OOK INTERESSANT