5 tips voor small talk

Jacinta /

3 minuten

5 tips voor small talk

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens situaties gehad waarin je met iemand staat te praten die je eigenlijk niet zo goed kent, of je staat met je collega te wachten bij het koffiezetapparaat. Je stelt wat oppervlakkige vragen, maar bent eigenlijk wel snel uitgepraat. Het liefst heb je de neiging om weg te lopen en hard ook. Think again! Deze gesprekjes zijn niet eens zo nutteloos als je zou denken. Heb jij ook moeite met small talk situaties? Wij presenteren jou een stoomcursus met 5 tips voor small talk, van ons, voor jou.

 

Wat is nou het nut van deze ongemakkelijke gesprekjes?

Op het moment zelf kun jij wel door de grond zakken en staan al jouw vluchtsensoren op scherp. Maar geloof ons als we zeggen dat deze gesprekjes echt nuttig zijn! Ten eerste zullen deze gesprekjes je hele leven voorkomen bij elke mogelijke gelegenheid. Van werk tot school tot (liefdes)relaties. Ten tweede leer je zo veel meer mensen kennen en ben je in staat vaker in contact te komen met mensen. Master jij eenmaal de wereld van small talk, dan kun jij elk gesprek aan, zowel in formele als informele situaties. Hoe vaker je deze small talk gesprekjes aangaat, hoe beter je er in wordt en uit je comfortzone durft te stappen. Daarnaast weet je nooit waar zo’n gesprek heen leidt. Wie weet houd jij er wel een nieuwe relatie, vriend/vriendin of job aan over!

 

  1. Begin klein met small talk

Aangezien small talk vaak bij oppervlakkige onderwerpen beginnen, is het fijn om eerst jouw gesprekspartner af te tasten. Wees oprecht geïnteresseerd en stel veel (open) vragen. Zo kun je op zoek gaan naar overeenkomsten. Zorg er dan ook voor dat je op de hoogte bent van de laatste films, muziek, boeken, series en nieuwsonderwerpen. Dit zijn vrij algemene onderwerpen waar iedereen wel wat over te vertellen heeft. Daarnaast zijn onderwerpen zoals je werk, studie en hobby’s ook altijd interessant. Het gesprek kan zo veranderen in een leuke conversatie als jullie gezamenlijke interesses hebben. Daarnaast kun je de ander ook een beetje uittesten door humor te gebruiken. Jij hebt zelf deels in de hand hoe het gesprek loopt.

 

  1. Een goede voorbereiding is het halve gesprek

Zorg ervoor dat je altijd een lijstje met onderwerpen in je hoofd hebt, wat je interessant vindt en waar je meer over weet. Probeer het gesprek daarom dus te sturen naar een onderwerp waar je erg gepassioneerd in bent. Zo kom jij een beetje los, wat aanstekelijk zal werken voor jouw gesprekspartner. Want even tussen ons, jouw gesprekspartner houdt er waarschijnlijk net zo min van als jij. Iemand kan blijken van zelfvertrouwen, maar wellicht doodgaan van spanning aan de binnenkant.

 

  1. Let op je houding!

Start met een positieve mindset. Ga je er met een ‘geen-zin-in’ mindset in, dan wordt het ook niks. Heb vertrouwen in jezelf en verander je negatieve gedachten om naar positief. Luister aandachtig naar de ander, denk met een open mind en trek niet direct conclusies. Daarnaast is het belangrijk om op je lichaamstaal te letten door een open houding aan te nemen. Kruis je armen niet, maar houd ze nonchalant naast je lichaam of zorg dat je een drankje o.i.d. in je handen hebt. Kijk je gesprekspartner in de ogen aan en richt je lichaam in de richting van hem of haar. Blijf classy, ga niet roddelen over je collega’s of andere aanwezigen.

 

  1. Observeer grotere sprekers

Ken je die mensen waarvan het lijkt alsof ze geboren zijn om voor een grote groep te spreken? Of mensen die de meest inspirerende gesprekken kunnen voeren (hallo Oprah!)? Deze mensen masteren gesprekstechnieken waar je U tegen zegt. Observeer en kopieer deze personen. Luister en kijk goed naar wat voor soort vragen zij stellen en hoe zij omgaan met de antwoorden van hun gesprekspartner. Probeer deze technieken ook toe te passen in jouw dialogen.

 

  1. Walking away like a boss

Is jouw gesprekspartner écht een stijve hark of een botte boer? Blijf dan zo elegant mogelijk en houd de eer aan jezelf. Rond het gesprek netjes af en meld dat je graag ook de andere aanwezigen even wilt spreken. Mocht het gesprek wel goed zijn bevallen, dan kun je afronden met een complimentje en eventueel een vervolgafspraak inplannen. Een eerste indruk blijft altijd hangen, dus zorg dat je een positieve indruk achterlaat. You got this!

OOK INTERESSANT