Feiten en fabels over carrière maken

Robin /

3 minuten

Feiten en fabels over carrière maken

Feit of fabel: carrière maken?

Over carrière maken wordt veel gezegd. En iedereen zegt weer iets anders. De een denkt er sus over, de ander zo. Heb je net iemands raad opgevolgd, wordt deze door iemand anders weer tegengesproken. Zullen we er maar even met een nuchtere blik naar kijken? Hieronder 5 stellingen die duidelijk een feit of een fabel over carrière maken zijn. Tenminste, dat vinden wij dan.

 

Je moet je passie vinden. Fabel.

Het is natuurlijk fantastisch als je van je passie je werk kan maken. Maar als iedereen dat zou kunnen zouden we allemaal schrijver, kunstenaar, muzikant of webdesigner zijn. Sommige dingen mogen best gewoon een hobby zijn. Het is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd om geld te verdienen met dat wat ze het állerliefste doen. En er moet natuurlijk wel brood op de plank komen. Als je het graag wilt, probeer het dan! Maar wees niet getreurd als het niet lukt. Een leuke baan hebben en daarnaast je passie kunnen uitvoeren als hobby is toch al een rijkdom op zich. Soms kunnen motiverende quotes over van je passie je werk maken juist demotiverend werken, omdat het jou niet lukt. Maar jij kan prima een leuke baan hebben en ’s morgens voor de spiegel dit zeggen: “Als vandaag mijn laatste dag was, zou ik niet naar kantoor gaan.” Het zou juist een beetje gek zijn als dat wel zo was, nietwaar?

 

Een goed netwerk is belangrijk. Feit.

Steeds meer vacatures worden via via ingevuld. Sterker nog, vaak komen functies niet eens meer online te staan omdat ze al via via zijn vervuld. Dit cijfer stijgt jaarlijks en is nu ongeveer 50%. Daarom is het heel belangrijk om een goed netwerk te hebben. Moeilijk hoeft dat niet te zijn. Zorg dat je een volledig LinkedIn profiel hebt en houd deze goed up-to-date. Zet ook zeker vaardigheden, certificaten en projecten op je profiel. Vraag daarnaast of (oud-) collega’s een aanbeveling over je willen schrijven. Link vervolgens met iedereen waar je tijdens je studie en werk mee te maken krijgt. Toon interesse in anderen en laat ook van jezelf horen. Hoe meer mensen jou kennen en weten wat je doet en kan, hoe beter. Dit kan altijd van pas komen later. En lees ook vooral onze blog hoe jij jouw cv en LinkedIn profiel kunt pimpen!

 

Je moet een carrièreplan hebben. Fabel.

Te vaak van baan switchen en niet goed weten wat je wilt is natuurlijk niet handig. Maar het andere uiterste hoeft ook niet ideaal te zijn. Als jij aan de start al precies denkt te weten hoe jouw hele carrière eruit gaat zien, loop je het gevaar teleurgesteld te worden. Het is goed om een idee te hebben waar je heen wilt, maar blijf altijd flexibel. Je gaat in je werk van alles meemaken, veel mensen ontmoeten en wellicht kansen krijgen die je niet had voorzien. Volg je hart en laat je dan niet tegenhouden door je carrièreplan. Soms moet je een sprong in het diepe nemen. Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wél hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan.

 

Plezier hebben in je werk is belangrijk. Feit.

Zoals ik eerder zei is het niet voor iedereen weggelegd om van je passie je beroep te maken. Maar dat wil niet zeggen dat je werk iets vervelends hoeft te zijn. Olcay Gulsen zei eens: “Als je mij morgen bij de Starbucks neerzet, dan ga ik er voor zorgen dat ik de leukste, liefste barista van Nederland wordt.” Oftewel, het is maar net wat je er zelf van maakt. Werkgeluk en succes heb je grotendeels zelf in de hand. Je werk mag best iets anders zijn dan je passie. Want je kan je werk alsnog gepassioneerd doen. En het is heel belangrijk dat je er plezier in hebt, je zit er tenslotte elke dag. Werk maakt een dermate groot deel uit van je leven dat het niet gezond is wanneer dit een bron van ergernis is.

 

Je moet werk en privé gescheiden houden. Fabel.

Het is niet goed om je privéleven negatief te laten beïnvloeden door werk. Helemaal mee eens. Maar voor de rest, waar hebben we het nu eigenlijk over? Je hebt het met collega’s toch weleens over privézaken, en thuis heb je het toch ook weleens over je werk? Daar is toch niets mis mee. Werk en privé hebben invloed op elkaar, en zijn daarmee dus met elkaar verbonden. Zeker in deze tijd, waarin alles menselijker wordt, steeds meer online gaat, lijntjes kort zijn en beroepen ook met de tijd meegaan, smelten werk en privé steeds meer samen. Dit strikt gescheiden proberen te houden is heel lastig, en niet nodig.

OOK INTERESSANT