Het leven van een young professional in 2021

Sjelle /

3 minuten

Wanneer ben je een young professional?

Millennial, generatie Z, young professional, je zal maar zo’n stempel op je gedrukt krijgen. Is dat positief? En wat betekent het? Het klinkt in ieder geval al beter dan patatjeugd!

JUSTIN richt zich op recruitment van Young Professionals, maar wat verstaan we daar eigenlijk onder? Wij denken aan mensen die risico’s durven te nemen, anders durven te zijn en te zeggen waar ze het wel en niet mee eens zijn. Het zijn mensen die kritisch naar de maatschappij, bedrijven en werk kijken, maar niet al te kritisch naar zichzelf. Young Professionals zijn graag op de hoogte, maar niet via het ouderwetse journaal. Impulsieve beslissingen nemen, niet je leven lang bij hetzelfde bedrijf blijven werken en een druk sociaal leven leiden. Tenslotte krijgen ze met enige regelmaat de hiervoor genoemde stempels op zich gedrukt. Millennial, generatie Z of young professional. Herkenbaar?

 

Even concreet; wie is wat?

  • Young Professional: Google maar eens op de term “young professional” en je vindt duizend en één definities. Wij gaan de JUSTIN definitie aanhouden. Dat is iemand die een mbo+, hbo of wo opleiding heeft afgerond en 0-5 jaar werkervaring heeft. Daarnaast is hij/zij jong van geest, ambitieus en eventueel bereid om in de avonduren wat bij te studeren.
  • Generatie Y: Geboren tussen 1982 en 2001 en ook wel millennials genoemd. Een generatie die gewend is om zichzelf nieuwe technologieën aan te leren, maar ook best een beetje lui kan zijn.
  • Generatie Z: Geboren tussen 1995 en 2010. Geboren in deze periode? Dan kan jij je geen leven zonder Google voorstellen en je doet nooit één ding tegelijk. Bij een Netflixje zit je op Instagram en huiswerk maken gebeurt niet zonder Spotify.

 

Advies waar je wat aan hebt

Het leven van een young professional gaat niet altijd alleen maar over rozen. Young professionals hebben goede scholing gehad, zijn belezen en begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Dankzij het geld van je ouders heb je waarschijnlijk een goede studie kunnen volgen, of misschien zelfs wel een privé school. Jouw ouders zijn succesvol en op social media zie je dat al jouw vrienden een goed leven hebben, zowel zakelijk als op sociaal vlak. Dit brengt allemaal druk met zich mee.

  • Advies 1: Laat dit allemaal los. Besef je dat social media een verkeerd beeld schetst, dat je vooral je eigen keuzes moet blijven maken en vooral dat er meer in het leven is dan werk. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Je krijgt één keer per maand salaris overgemaakt, maar je moet er wel ongeveer 22 dagen per maand heen! Streef naar werkgeluk, niet naar succes. Als je gelukkig bent in je werk, voel je je namelijk vanzelf succesvol.
  • Advies 2: Vrouwen aan de macht! Universiteiten worden overbevolkt door vrouwen, laten we daar gebruik van maken! De rollen zijn tegenwoordig niet meer zoals ze ooit waren. Of je nu man of vrouw bent, productief thuiswerken en parttime werken wordt steeds normaler, net als een papadag.
  • Advies 3: Wees niet te bijdehand. Je hebt ongetwijfeld een goed beeld van hoe een organisatie zaken beter en moderner kan aanpakken. Iemand uit generatie Z zal ongetwijfeld het meeste op de hoogte zijn van het optimaal benutten van Social Media of de laatste updates van Apple. Echter, voor het opzetten van een bedrijf of het voeren van een inhoudelijk gesprek mag je best advies vragen aan iemand die dit al wat vaker heeft meegemaakt.

 

De volgende generatie

Generatie Y en Z opgelet! Geloof het of niet, maar ook jullie worden een keer oud. Generatie Alpha komt eraan! En die gaat manieren van communiceren en werken gebruiken, die we ons nu nog niet kunnen voorstellen! Misschien wordt jij ooit wel de leidinggevende van dat jonge bijdehandje die je nu zelf bent.

Ben jij een young professional en op zoek naar een (nieuwe) baan? Bekijk dan onze vacatures!
Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw baan? Laat ons dan voor je zoeken!

OOK INTERESSANT