Tips voor een perfect cv!

Robin /

2 minuten

Tips voor een perfect cv!

Hoe moet een perfect cv er volgens recruiters uit zien?


Wil jij een perfect cv? Opvallen tussen het grote aantal kandidaten en een goed beeld van jezelf geven om je kans op een uitnodiging te vergroten? Met deze tips én voorbeeld maak jij een killer cv!

 

Benoem alleen relevante zaken

Om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je cv relevant is ten aanzien van de vacature waarop je solliciteert. Maar ja, wat is relevant en wat niet? Dat leggen we je graag uit!

 •    Cut the crap. Je volledige adres, geboortedatum en basisschool zijn nergens voor nodig.
 •    Update je cv regelmatig. Schrap of combineer zaken zodra er iets beters voor in de plaats komt. Je afzonderlijke stages zijn na je afstuderen nog interessant, maar als je 2 jaar werkervaring hebt kunnen je stages prima worden gecombineerd tot “diverse commerciële stages” bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor bijbanen.
 •    Pas je cv aan de vacature aan waarop je solliciteert. Als je van reizen houdt en je gaat solliciteren bij een reisorganisatie mag dit best wat meer worden benadrukt.

 

Houd het kort

Er zijn duizend meningen over hoe lang een cv moet zijn. Een waarheid is er niet, maar dit is hoe wij als recruiters erover denken:

 •    Benoem al het relevante en laat het irrelevante eruit, zie vorige tip. Begin met je meest recente werkervaring en opleidingen.
 •    Voeg belangrijke zaken die veel ruimte innemen toe als bijlagen.
 •    Eén A4 is ideaal, maar probeer het bij maximaal twee te houden.

 

Maak het persoonlijk

Naast je behaalde papieren en werkervaring zijn recruiters ook benieuwd met wat voor persoon ze te maken hebben. Dit is hoe wij een cv persoonlijk maken zonder over onze hond te praten:

 •    Schrijf een korte samenvatting / intro over jezelf. Je belangrijkste sterke punten, waar krijg je energie van en waar ben je naar op zoek? Zorg dat dit matcht met de vacature!
 •    Je kan best hobby’s benoemen als deze enigszins relevant zijn aan professionele skills. Hou je bijvoorbeeld van foto- of videobewerking, dan kan dit laten zien dat je creatief bent en goed met software. Vermijd politiek, religie, verzamelingen, muzieksmaak en dat soort zaken.

 

Het oog wil ook wat

Het kan helpen om je cv een beetje mooi te maken en niet enkel wit met zwarte lappen tekst. Maar hoe design je eenvoudig een cv zonder er een kunstwerk van te maken?

 •    Bespaar ruimte en maak het cv scanbaar door een zijbalk toe te voegen. Hier vermeld je bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens, intro, vaardigheden, interesses en talen. Zo houd je de grotere ruimte over voor werkervaring, opleidingen en cursussen / certificaten.
 •    Gebruik vet gedrukte letters of kleuren om onderscheid te maken tussen titels en overige tekst. Maak titels ook groot zodat een recruiter alles snel kan vinden.
 • Gebruik een app of programma op internet waarmee je eenvoudig een mooi opgemaakt cv in elkaar kunt zetten, hoef je niet zelf te gaan photoshoppen!

Wil jij naast een perfect cv, ook een perfect LinkedIn profiel hebben? Check dan ook zeker ons blog om het ultieme LinkedIn profiel te maken!

OOK INTERESSANT