Hoe bereid ik mijn sollicitatiegesprek voor?

Robin /

2 minuten

Hoe bereid ik mijn sollicitatiegesprek voor?

Het is gelukt! Je hebt gesolliciteerd op een vacature en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Maar dan moet het spannendste nog komen, het sollicitatiegesprek. De stress slaat toe. Wat moet ik aan? Wat voor vragen gaan ze stellen? Kom ik wel goed over? Geen zorgen, met onze tips ga je vol zelfvertrouwen (maar zonder arrogantie) het sollicitatiegesprek in.

 

Oefen op veelgestelde vragen

Je moet natuurlijk niet overkomen als iemand die het hele sollicitatiegesprek heeft gerepeteerd, maar het is fijn om op een aantal lastige vragen voorbereid te zijn, zodat je niet met een mond vol tanden zit. Het is natuurlijk al spannend genoeg. Vragen die je hoogstwaarschijnlijk wel kan verwachten zijn:

  • Vertel eens iets over jezelf (privé of zakelijk)
  • Hoe zouden vrienden/collega’s jou omschrijven?
  • Wat zijn je sterke/zwakke punten?
  • Wat maakt jou de beste kandidaat voor deze functie?
  • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?
  • Wat voor taken heb je voorheen uitgevoerd?
  • Waarom ben je gestopt of moest je stoppen bij je vorige werkgever?

Wil jij je nog beter voorbereiden? Lees dan ook onze blog over de 8 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek!

 

Verdiep je in het bedrijf en je gesprekspartner

Het is goed om interesse te tonen in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je komt niet alleen werken omdat je je huur moet betalen. Zoals je net hebt kunnen lezen zullen de meeste bedrijven vragen waarom je voor ze wilt werken. Iets heeft jou doen besluiten om bij het bedrijf te gaan solliciteren. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet en dat je een aanknopingspunt hebt met je eigen interesses of ervaring. Heb een reden paraat waarom je voor ze wilt werken. Als jij dit niet doet maar een vergelijkbare kandidaat wel, zal de voorkeur eerder naar die andere kandidaat uitgaan. Oh ja, en check je gesprekspartner even op LinkedIn, dan weet je wie je voor je hebt.

 

Schrijf vragen voor het bedrijf op

Nieuwsgierig en kritisch zijn goede eigenschappen als het om werk gaat. Een goede manier om dit te laten zien is om zelf ook vragen te stellen. Stel vragen over het bedrijf en over de functie. Vragen over het bedrijf en de functie laten zien dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent, en dat je verstand van zaken hebt. Je wilt natuurlijk graag weten wat je precies te wachten staat.

 

En ook niet onbelangrijk:

  • De dresscode verschilt natuurlijk heel erg per bedrijf, maar zorg in ieder geval dat je niet underdressed bent. Representatief overkomen is altijd goed! Bedenk de dag van tevoren wat je aan gaat trekken, scheelt weer stress!
  • Kom niet te laat! Zorg dat je weet waar je moet zijn en hoe lang je onderweg bent.
  • Zorg dat je alles bij je hebt. De vacature, je cv, motivatiebrief en je eigen vragen aan het bedrijf zijn handig om bij je te hebben.

OOK INTERESSANT