Hoe kun jij jouw cv en LinkedIn pimpen?

Jacinta /

4 minuten

Hoe kun jij jouw cv en LinkedIn pimpen?

In (economisch) onzekere tijden kan het soms de vraag zijn of jij jouw baan wel blijft behouden. Ook kan het natuurlijk zijn dat jij gewoon op zoek naar bent naar een nieuwe uitdaging. Ben jij jouw baan verloren of juist op zoek naar nieuw werk? Dan is het de hoogste tijd om jouw cv en LinkedIn eens onder de loep te nemen en waar mogelijk te pimpen. Een goede voorbereiding is al het halve werk!

Tips om jouw cv en LinkedIn te pimpen!

Cv

Twijfel jij of jouw cv nog wel sterk genoeg is, of is je cv verouderd en niet meer relevant? Pas onderstaande tips toe op jouw cv en sleep dat sollicitatiegesprek binnen!

1. Relevantie

Is jouw werkervaring nog wel relevant en staat het op volgorde? Zet de huidige of laatste baan bovenaan en vertel beknopt wat jouw taken zijn of waren. Daarnaast kun je ook vertellen waar jij het meest trots op bent wat jij voor het bedrijft hebt kunnen betekenen. Haal bepaalde bijbanen en stages weg die totaal niet (meer) relevant zijn en niks toevoegen aan je cv.

2. Profielfoto

Kies een recente profielfoto uit en wel eentje die professionaliteit uitstraalt of neutraal is. Je kunt deze foto’s eventueel ook laten maken.

3. Lettertype

Gebruik een leesbaar en neutraal lettertype, ga niet aan de slag met kleurtjes en rare fratsen om op te vallen. Dit is niet overzichtelijk en stoort alleen maar.

4. Overzichtelijk

Structureer jouw cv met duidelijke koppen, waardoor je duidelijk het verschil kunt zien tussen koppen en tekst. Zo kan een recruiter of hr-medewerker snel jouw cv scannen.

5. Duidelijkheid

Wees kort, maar krachtig. Dus wijd niet gigantisch ergens over uit, want dan is er een grote kans dat dit niet wordt gelezen. Zet echt alleen de relevante informatie neer.

6. Vaktermen

Pas jouw cv een beetje aan naar het soort banen waarop je gaat solliciteren. Ben jij echt commercieel ingesteld? Vermeld dit dan ook op jouw cv. Gebruik hier en daar vaktermen die in de vacature ook naar voren komen en veel worden gebruikt in het vakgebied.

7. Introductie

Begin met een korte introtekst waarin je wat over jezelf vertelt. Dit is een persoonlijke samenvatting waarmee je in ongeveer 4 zinnen wat over jouw werkervaring en opleiding(en) vertelt. Daarnaast kun je ook jouw kwaliteiten toelichten en wat over jouzelf als persoon vertellen.

8. Spelling

Laat jouw cv altijd door iemand anders checken, vóórdat je het opstuurt. Spellingfoutjes zijn namelijk makkelijk gemaakt en staan nogal slordig op je cv. Kijk ook goed na of jouw gegevens kloppen.

Wil jij nog meer tips? Eerder hebben wij al eens een artikel geschreven hoe jij indruk kunt maken met het ultieme cv!

LinkedIn

Nadat jij jouw cv hebt afgerond, kun je aan de slag met het opfrissen van je LinkedIn profiel. Zie dit als jouw online cv en je online visitekaartje. Om zo goed mogelijk gevonden te worden online, vul jij je LinkedIn profiel dus zo goed en nauwkeurig mogelijk in. Want wat is een beter professioneel platform dan LinkedIn? Check onderstaande tips en vergroot je kans op een baan!

1. Profielfoto

Het eerste wat anderen van jouw profiel zien is jouw foto. Deze foto is de eerste indruk die anderen van jou krijgen, dus zorg er voor dat je een professionele foto kiest. Als jij geen goede foto hebt van jezelf, kun jij deze ook voor een kleine bedrag laten maken. Zie het als een investering in je toekomst!

2. Introductie

Het tweede wat ze daarna van jouw profiel zien is de kopregel die direct onder jouw foto staat. Je kunt je functie invullen en waar je deze momenteel uitvoert. Heb jij op het moment geen baan? Dan kun je neerzetten dat je werkzoekend bent, hierbij omschrijf je duidelijk waar je naar op zoek bent. Uiteraard kun je ook iets creatiefs over jezelf neerzetten waarmee jij jezelf als het ware ‘verkoopt’. Gebruik vaktermen zodat mensen uit die branche jouw profiel sneller vinden.

3. Samenvatting

Een samenvatting staat onder de introductie en is een goede plek om alvast iets uitgebreider toe te lichten wie je bent en wat je doet.

4. Portfolio

Het is mogelijk om in jouw LinkedIn profiel bijlagen te plaatsen. Zo kun je een mini portfolio maken en werk toevoegen dat jij in eerdere functies hebt gedaan.

5. Werkervaring

Houd je werkervaring kort, het is namelijk niet de bedoeling om je hele cv hier te plakken. Noteer bij elk bedrijf de naam van het bedrijf, jouw functie en voornaamste werkzaamheden in het kort. Ook kun je bij de functies neerzetten wat je hebt bereikt en waar je trots op bent.

6. Vaardigheden

Ook is er de mogelijkheid om vaardigheden aan je LinkedIn profiel toe te voegen. Voeg er hier een aantal van toe en zorg dat dit vaardigheden zijn waar je ook echt goed in bent. Zo laat je zien wat je allemaal kan en word je sneller gevonden. Je kunt deze vaardigheden ook door anderen laten onderschrijven.

7. Connecties

Heb jij nog niet zoveel connecties op LinkedIn? Dan wordt het tijd om connecties te maken! LinkedIn geeft suggesties van personen die jij kunt toevoegen, je zult vanzelf zien dat dit best nogal wat mensen kunnen zijn. Denk aan (vroegere) klasgenoten, (ex-) collega’s, vrienden en familie. Des te groter jouw netwerk is, des te groter jouw bereik is op LinkedIn en waardoor je dus sneller zal worden gevonden.

 8. Wees actief

LinkedIn is meer dan alleen maar een online cv, het is een professioneel sociaal netwerk. Om hier het meeste profijt uit te halen, kun je dus beter actief blijven. Word lid van groepen uit jouw vakgebied en maak connecties met de personen in deze groep. Reageer op interessante artikelen, ook kun je ze liken en delen. Daarnaast kun je zelf ook interessante artikelen of linkjes plaatsen.

 

Heb jij je cv en LinkedIn profiel helemaal op orde gemaakt? Dan kun je nu die sollicitatie versturen en die toffe baan scoren, succes! PS Volg ons ook op LinkedIn, vinden we leuk.

OOK INTERESSANT