Hoe zorg je voor een goede work-life balance?

Jacinta /

3 minuten

Hoe zorg je voor de perfecte work-life balance?

Hoe vaak hoor jij wel niet om je heen dat iemand aan het begin van zijn carrière staat en al een burn-out heeft opgelopen?! Wat moet jij hierover weten? En wat kun jij doen om te zorgen voor de perfecte work-life balance en waarom is dit van belang?

Wat is work-life balance?

Een term die je de laatste tijd steeds vaker hoort. Is het een gehypet woord, of echt een serieus probleem wat pas in de laatste jaren is ontstaan? Work-life balance is ook wel de balans tussen je werk en je sociale leven. Een juist balans hiertussen is essentieel om geen stress te ervaren en een fijner leven te hebben. Het zorgt ervoor dat jij lekkerder in je vel zit en je goed voelt. Work-life balance staat eigenlijk voor het voorkomen van integratie tussen werk en privé en hoe jij deze kunt blijven scheiden.

Waarom is deze balans zo belangrijk?

  • Als je alleen maar bezig bent met werk, houd je minder tijd en aandacht over voor je naasten. En voor jezelf uiteraard.
  • Op den duur levert dit voornamelijk stress op en zorgt dit voor een slechte nachtrust.
  • Bij lange werkdagen neemt je productiviteit juist af, waardoor je eigenlijk die extra uren verspilt.
  • Door alleen maar te werken en aan verwachtingen te voldoen ligt een burn-out snel op de loer.
  • Alles bij elkaar zal uiteindelijk ten koste kunnen gaan van jouw geluk.

Hoe ziet een perfecte work-life balance er uit?

Natuurlijk willen we niks missen en blijven we maar doorgaan, zowel op het werk als privé. We proppen honderd-en-één activiteiten in één dag en verwachten dan alsnog van onszelf dat we het aankunnen. Maar hoe kun je dit allemaal combineren zodat het leuk en productief blijft? De perfecte work-life balance kan er voor iedereen anders uitzien. Het is belangrijk dat jij de juiste balans zoekt wat voor jou werkt. Neem de tijd om er achter te komen wat voor jou het belangrijkste is en hoe jij die balans wilt en kunt indelen.

Hieronder 5 tips voor een perfecte work-life balance:

1. Acceptatie en flexibiliteit voor een perfecte work-life balance

Deze staan met stip op nummer 1. Accepteer dat er geen perfecte work-life balance is, maar zorg voor een realistisch balans. Flexibiliteit is hierbij een must om jouw balans te vinden. Je hoeft namelijk niet precies privé en werk door de helft te delen. De ene dag ben je gefocust op het werk, de andere dag werk je een halve dag en spendeer je aan hobby’s en andere ontspanning.

 

2. Zet jouw gezondheid boven alles

Met jouw gezondheid als uitgangspunt, zal jij een betere werknemer én beter persoon zijn. Neem dan ook regelmatig een momentje voor jezelf zodat jij jezelf weer kunt opladen. Hier mag je af en toe best wel even egoïstisch in zijn. Maak je dan ook niet druk als jij eens lekker een vrije dag neemt of op een welverdiende vakantie gaat. En maak vaker tijd voor de kleine dingen die je gelukkig maken. Of je naasten.

 

3. Maak je niet druk om onbelangrijke dingen of zaken waar je geen grip op hebt

Stel prioriteiten en doelen op en blijf je hierop focussen. Zowel op het werkgebied als het persoonlijke vlak. Leer om vaker ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet wilt doen. Accepteer ook wanneer je een foutje maakt, want dit gebeurt bij iedereen. Vooral bij de zaken waar je geen grip op hebt, want dat is zo zonde van je tijd.

  

4. Stel duidelijke grenzen en prioriteiten op

Hierbij is het belangrijk dat jij zelf aangeeft wat jouw grenzen en prioriteiten zijn. Alleen jij bent diegene die dit kan bepalen. Stel duidelijke werkuren op en wanneer je het kantoor verlaat neem je het werk niet mee naar huis. Ga na wat jij het belangrijkste vindt.

5. Evalueer jouw perfecte work-life balance

Aan het einde van elke werkdag kun jij een korte evaluatie houden. Wat ging wel en niet goed en kun jij hier iets aan veranderen? Zo ja, wijze les voor morgen! Zo nee, laat het los. In welke uren van de dag was jij het productiefst? Probeer dan voortaan die uren te gebruiken voor lastigere klussen.

Kijk dus nog eens goed naar jouw leven en wat jij eventueel kunt aanpassen. Dit hoeven geen drastische veranderingen te zijn, maar kleine stapjes zijn al voldoende.

OOK INTERESSANT