Is een motivatiebrief schrijven nog wel van deze tijd?

Robin /

3 minuten

Is een motivatiebrief schrijven nog wel van deze tijd?

Jammer genoeg is deze vraag niet met ja of nee te beantwoorden. Maar na het lezen van deze blog weet jij wel of je in jouw situatie beter wel of niet een motivatiebrief kunt schrijven. En omdat wij de beroerdste niet zijn, geven we gelijk onze paar beste tips om van jouw motivatiebrief een enkeltje droombaan te maken!

 

Wel of niet een motivatiebrief schrijven?

Je hebt een paar mooie vacatures gevonden waar je graag op wilt reageren. Nu twijfel je of je voor al die vacatures een killer-motivatiebrief  moet schrijven. Want laten we wel eerlijk zijn, dit kost een hoop tijd. Herkenbaar? Neem de volgende argumenten mee in je overweging.

 

De functie

Sommige functies vereisen vooral hard skills, anderen voornamelijk soft skills. Ben je actief in bijvoorbeeld IT, dan zal jouw cv waarschijnlijk belangrijker zijn dan jouw motivatie. Goede IT’ers zijn doorgaans lastig te vinden en het gaat vaak om het beheersen van de juiste skills. Bijvoorbeeld een programmeertaal. Solliciteer je voor een functie als bijvoorbeeld product specialist? Dan kan het helpen om toe te lichten waarom je juist voor het bedrijf wil werken waar je solliciteert. Bedenk dus bij het lezen van de vacature of jouw cv genoeg duidelijk maakt, of dat een motivatie een goede aanvulling kan zijn die jou net die voorsprong geeft op andere kandidaten.

 

Het bedrijf

Solliciteer je bij een groot bedrijf? Of via een uitzend- of werving & selectiebureau? Die ontvangen doorgaans heel veel sollicitaties en daarom is de kans groot dat jouw sollicitatie in recruitment software terecht komt. Zo’n systeem kan automatisch matches maken, zodat de meest geschikte kandidaten vanzelf naar voren komen. Er bestaat dan een kans dat niet alle sollicitaties evenveel aandacht krijgen. Dan zou het natuurlijk zonde van de moeite zijn als je een hele uitgebreide motivatie hebt geschreven. In dat geval kan je ook kiezen om een korte motivatie te schrijven waarin je alleen de belangrijkste zaken vermeld.

 

Jouw werkervaring

Solliciteer je bij een bedrijf in de bouwmaterialen terwijl je voorheen in de food sector werkzaam was? Dan kan het helpen om in een motivatie toe te lichten waarom je een dergelijke switch wil maken. Als je dit niet doet, weet een recruiter niet of je affiniteit hebt met de branche en waarom je opeens iets anders wil gaan doen.

 

Hoe kan ik een goede motivatiebrief schrijven?

Heb je na het wikken en wegen besloten dat je wel een motivatiebrief gaat schrijven? Lees dan nog snel even onderstaande tips die we je hadden beloofd 😉

 

Zorg dat je brief op de functie aansluit

Misschien is niet alles in jouw cv relevant voor de functie waar je op solliciteert. Het heeft dus weinig zin om je hele cv opnieuw op te lepelen. Zorg dat je in jouw brief ingaat op dat wat er wordt gevraagd in de vacature. Probeer ook specifiek de woorden te benoemen die het bedrijf bij de functie eisen gebruikt. Wordt er gevraagd om ervaring met bepaalde software en staat in je cv al dat je dit beheerst? Vertel in de brief dan wat je hier precies mee hebt gedaan in de praktijk. Lees in de do’s en don’ts voor je cv waar je de rest van jouw skills kan noteren.

 

Verkoop jezelf

Het bedrijf waar je solliciteert wil weten waarom ze jou moeten kiezen in plaats van de andere kandidaten. Geef ze in jouw brief antwoord op precies die vraag. Zorg ervoor dat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf goed terugkomt in de brief. Wees daarin ook duidelijk waarom jij juist bij dit bedrijf wilt werken. Waarom passen jij en het bedrijf goed bij elkaar?

 

Be positive!

Het is niet de bedoeling dat je gaat opscheppen of liegen over jezelf, maar je kan wel met een positieve insteek jouw motivatiebrief schrijven. In een sollicitatiegesprek is er genoeg tijd om te praten over jouw minder sterke kanten en hoe daarmee om te gaan. Nu is het doel nog om op gesprek te komen, dus wees positief!

Oh ja, en voorkom zoveel mogelijk clichés en jeukwoorden. Recruiters zien al vaak genoeg de woorden teamplayer en hands-on voorbij komen. Wees creatief!

OOK INTERESSANT