Omgaan met keuzestress

Robin /

2 minuten

Omgaan met keuzestress

Hoe ga je om met keuzestress?

Doorstuderen, meteen na je studie gaan werken, eerst op reis gaan, een traineeship volgen, wel of niet van baan overstappen… Als young professional (maar eigenlijk je hele leven) sta je voor allerlei keuzes. Een groot voordeel natuurlijk, dat we van jongs af aan zoveel keuze hebben en alles kunnen doen wat we graag willen. Maar het is ook een belangrijke oorzaak van stress. Keuzestress, quarterlife crisis, dertigers dilemma, noem het zoals je wil. Heb jij last van deze keuzestress? Een beetje of zelfs heel erg? Lees dan vooral onze tips!

 

1. Verminder het aantal opties

Het is al goed om je te realiseren dat hoe moeilijker de keuze is, hoe minder het eigenlijk uitmaakt welke keuze je maakt. Twijfel je heel erg tussen een paar opties, dan is de kans groot dat al die opties dus heel goed zijn. Welke keuze je dus ook maakt, het zal altijd een goede zijn. Probeer dit in je achterhoofd te houden. Echter helpt het wel om het aantal opties te verminderen, zodat het kiezen makkelijker wordt. Wegstrepen dus!

 

2. Verdiep je meer in de opties

Als je meer te weten komt over de opties waar je tussen twijfelt, kom je misschien weer achter nadelen waar je eerst niet over had nagedacht. Daardoor wordt het misschien weer makkelijker om opties weg te strepen, wat de uiteindelijke keuze weer makkelijker maakt!

 

3. Praat erover

Iedereen twijfelt weleens ergens over. Je bent echt niet de enige. Wees dus niet bang om jouw dilemma voor te leggen aan een vriend, familielid of collega. Het helpt namelijk áltijd als je er met iemand over praat. Weleens meegemaakt dat je een probleem aan iemand uitlegde en dat de oplossing al naar boven kwam tijdens het uitleggen? Volgens deze theorie zou je het jezelf dus ook in de spiegel kunnen vragen, maar praat er maar gewoon met iemand anders over. Bijkomend voordeel: Je geeft de gesprekspartner een goed gevoel omdat hij/zij zich vertrouwt voelt.

 

4. Stel een deadline

Van uitstel komt afstel. Cliché, maar heel erg waar. Als je een ontzettende twijfelaar bent, stel dan gewoon een deadline vast. Beloof jezelf dat je bij wijze van spreken op maandagavond de knoop doorhakt en doe dit dan ook. Zo zorg je ervoor dat je vóór die maandagavond alles gaat doen om de juiste keuze te kunnen maken.

 

5. Máák een keuze

De belangrijkste van allemaal. Het maakt niet uit wat je kiest, áls je maar kiest. De verkeerde keuze is nog altijd beter dan geen keuze. Keuzes maken is de enige manier om een minder erge twijfelaar te worden. Je kunt altijd weer terug na een verkeerde keuze, niets is onomkeerbaar. Maar probeer wel tevreden te zijn met de keuze die je maakt. Je weet al dat de perfecte keuze niet bestaat en dat je onmogelijk alles kunt doen, dus ga achter je keuze staan. Probeer niet meer aan de alternatieven te denken en ga alles uit jouw gemaakte keuze halen. Het is heel belangrijk om tevredenheid te trainen.

Dus, weet jij al wat je gaat eten vanavond?

OOK INTERESSANT