Switchtasken, hoe effectief is dit?

Jacinta /

2 minuten

Switchtasken, hoe effectief is dit?

Er gaan geruchten rond dat vrouwen duizend-en-één dingen tegelijk kunnen. Het andere geslacht daarentegen schijnt er nogal wat moeite mee te hebben. Maar klopt het wel dat vrouwen beter met meerdere taken tegelijk kunnen omgaan dan mannen? En is dit switchtasken wel effectief?

 

Hoe werkt switchtasken?

Wat is switchtasken nou eigenlijk? Dit is een andere benaming voor multitasken. Uit onderzoek is gebleken dat het voor onze hersens onmogelijk is om meerdere dingen tegelijk te doen. Multitasken is namelijk het bewust bezig zijn met twee verschillende taken, die los van elkaar staan. Alleen het probleem is dat onze hersengebieden zo zijn ingesteld dat ze zich maar met één taak tegelijk bewust kunnen bezighouden. Wél kunnen we ons bewust bezighouden met één taak en onbewust met een andere taak, zoals bijvoorbeeld e-mails beantwoorden en koffiedrinken tegelijk. E-mails beantwoorden doe je bewust en de koffie heeft niet je volledige aandacht. Zodra we meerdere taken tegelijk gaan doen, gaan we over op switchtasken. We switchen in een mum van tijd van taak naar taak, waardoor we denken dat we aan het multitasken zijn. Dit kost ontzettend veel energie en tijd waardoor de kwaliteit van je taken afneemt.

 

Wat doet switchtasken met je?

Er wordt vaak gedacht dat je met switchtasken veel meer taken afkrijgt binnen een aanzienlijk korte tijd. Als je tussendoor even snel kleine taken afmaakt, kun je deze ook weer van je to-do afstrepen. Dat voelt fijn en dan kun jij weer verder gaan met je andere taken. Toch? Alleen wordt dit fout gedacht. Het steeds schakelen van taak naar taak kost juist veel tijd en energie. Op den duur vermindert dit het korte termijn geheugen, waardoor je minder informatie kunt opslaan. Daarnaast vermindert het je IQ en verhoogt het stress en angst.

 

Mannen versus vrouwen

En dan nu dé grote vraag; ‘wie is er beter met switchtasken, mannen of vrouwen’? Wij hebben antwoord op de eeuwenlange discussie over dit stereotype. Er is geen duidelijk bewijs om aan te tonen dat vrouwen beter zijn dan mannen in multitasken. Zowel mannen als vrouwen zijn beide even slecht in multitasken, omdat het simpelweg gewoon niet mogelijk is. Wel zijn hier verschillende onderzoeken naar gedaan, waarbij er wél verschillen waren te zien tussen beide geslachten. Dit ligt aan het soort activiteiten die tijdens het onderzoek zijn getest. Er kwam naar voren dat de meeste mannen een beter ruimtelijk inzicht hebben en dat vrouwen een sneller reactievermogen hebben. Dit zijn zulke kleine verschillen, dat er op kantoor geen verschil in te zien is. Het is dus niet dat alle vrouwelijke collega’s om 16.00 al het kantoor verlaten en dat bij de mannen overwerk de norm is.

 

Media-switchtasken

Hoe snel ben jij afgeleid door jouw mobiel tijdens het televisie kijken? Even snel Instagram stories checken en vervolgens weer je serie volgen. ‘O en daar komt een mailtje binnen!’ ‘Die kunnen we wel beantwoorden,’ om vervolgens weer je aandacht te richten op je serie. Komt dit bekend voor? Media-switchtasken is het combineren en switchen van het ene media-apparaat met het andere media-apparaat. Wat veel energie en waardoor er sneller foutjes worden gemaakt.

 

Singletasken

Wat is dan wel een effectieve manier om meer werk gedaan te krijgen? Door je taken één voor één af te maken, oftewel singletasking. Dit is het tegenovergestelde van switchtasken en vergt minder energie. Het zorgt ervoor dat taken sneller af zijn, omdat we namelijk het best presteren als we één taak tegelijk doen.

OOK INTERESSANT