Wat is een quarter life crisis en hoe kun je hiermee omgaan?

Jacinta /

3 minuten

Dacht jij vroeger ook altijd dat jij het antwoord op alles had? Dat jij tegen de tijd dat je rond je 25e wel alles voor elkaar had en uitgeplozen en de wereld aan je voeten lag? Alleen nu heb je geen idee wat je verder wilt met jouw leven en weet je niet waar je het antwoord kunt vinden. Dan ben je niet de enige, want er zijn meer mensen die kampen met een quarter life crisis. Wat wil jij met jouw leven en hoe kom je hier?

Heb jij een quarter life crisis?

Dacht jij dat je rond jouw huidige leeftijd een bloeiende carrière zou hebben en een baan waar jij elke dag fluitend heengaat, een droomhuis met een flitsende auto voor de deur, wellicht wel een gezinnetje met een lieve partner? Terwijl de realiteit is dat jij eigenlijk totáál geen idee hebt wat je aan het doen bent en je trekt alles wat je doet in je leven in twijfel. Het lijkt alsof jouw vrienden sneller in het leven gaan dan jij, alsof zij alles wel voor elkaar hebben. Dit veroorzaakt veel stress en paniek, maar je voelt je vooral onzeker en machteloos! Herkenbaar? Het leven is geen sprookje en gaat helaas niet altijd zoals jij wilt.

Tekenen van een quarter life crisis

Dit kan voor iedereen anders zijn en is persoonlijk, maar er zijn wel een aantal vergelijkbare punten:

  • Je hebt het idee dat je maar wat aan het aanmodderen bent en doelloos bent (dit kan ook zelfs als je al een goede baan hebt, leuke vrienden, huisje boompje beestje, etc.
  • Je hebt het gevoel alsof je vastzit en lamgeslagen bent
  • Het voelt alsof je in een sleur zit
  • Je bent gestrest, emotioneel, onzeker, vermoeid en piekert en hebt stemmingswisselingen
  • Je hebt het gevoel alsof je faalt en vergelijkt jezelf vaak met anderen

Oorzaken quarter life crisis

Op jonge leeftijd wordt er al van ons verwacht dat we keuzes maken en een richting kiezen welke studie we willen gaan doen. Terwijl meer dan de helft van de jongvolwassenen nog helemaal niet weet wat voor beroep hij wilt uitoefenen, of zelfs nog in de puberteit zit en zichzelf nog aan het uitvogelen is. Na je studie en met een diploma paraat (als je jouw studie al hebt afgemaakt) gaat er een wereld voor je open aan keuzes, want je kunt alles doen wat je maar wilt. Je kunt gaan reizen, verder studeren, je eigen onderneming starten of bij een leuk bedrijf starten. Maar door al die keuzestress weten we niet wat we moeten doen. En in het Social Media tijdperk, lijkt het alsof iedereen het wél voor elkaar heeft, waardoor we onszelf gaan vergelijken met anderen en nog meer onzeker gaan voelen.

Wat kun je er aan doen?

Je bent dus echt niet de enige, en nee.. ook niet de enige die genoodzaakt is terug te keren naar het ouderlijke huis. Maar zodra jij merkt dat je nergens meer zin in hebt, jij jezelf elke dag moet oprapen om de dag te starten, dan wordt het tijd dat je aan de bel trekt. Ga op zoek naar een professional die jou kan helpen en je de juiste kant op stuurt en coacht. Zorg voor jezelf, jij bent de enige die precies kan aanvoelen hoe jij je voelt. Dus luister goed naar jezelf, ook al weet je niet wat je voelt. Schakel Social Media uit en stop met jezelf te vergelijken met anderen. Dit is nergens voor nodig, iedereen kiest namelijk zijn eigen pad in het leven en er is geen goed of fout pad, zolang het maar jouw eigen keuzes zijn.

OOK INTERESSANT