Wat te doen als je afgestudeerd bent?

Robin /

2 minuten

Wat te doen als je afgestudeerd bent?

Veel afgestudeerden weten na het behalen van hun papiertje niet zo goed wat ze willen doen. Er is ook zóveel keuze. Zoveel bedrijven, zoveel functies. En wat is het verstandigst? In hoeverre moet ik al aan mijn toekomst denken? Kortom, wat te doen als je bent afgestudeerd?

Afgestudeerd en meteen aan het werk, of nog doorstuderen?

Ben je helemaal klaar met dat studeren en wil je meteen aan de slag? Of kriebelt het toch om nog een master of andere aanvullende opleiding te doen? Vraag jezelf goed af wat precies jouw doel is. Staat die vervolgopleiding alleen maar leuk op jouw cv, of gaat deze jou echt brengen naar waar je wil zijn? Als je ook naar een bepaalde functie kan doorgroeien kan je overwegen om meteen te gaan werken en waardevolle ervaring op te doen. Dan verdien je alvast geld en hoef je ook niet meer de schoolbanken in. Misschien kan je naast je werk nog wel cursussen volgen zodat je toch bijgeschoold blijft.

Wat voor bedrijf past bij mij?

Ga je aan het werk? Het is heel belangrijk om bij een bedrijf terecht te komen dat bij je past. Als je direct bij een bedrijf solliciteert kan je vaak al een goede indruk van de bedrijfssfeer krijgen op de website. Solliciteer je via een bureau waarbij de naam van het bedrijf niet wordt genoemd? Dan krijg je vaak ook niet zo’n heel goed beeld van de bedrijfssfeer. Neem in dat geval contact op met het desbetreffende bureau, zij kennen het bedrijf en kunnen je meestal wel meer informatie geven over de sfeer binnen de organisatie. Of het bijvoorbeeld formeel of informeel is, wat voor type mensen er werken, enz…

Werkgeluk of carrière?

Wees trots op jezelf dat je bent afgestudeerd! Vraag jezelf ook af wat je op werk- en privégebied überhaupt wil bereiken. Daar is iedereen natuurlijk anders in. De één wil vooral snel carrière maken, de ander wil zo snel mogelijk zijn droomhuis kunnen kopen. Het kan ook zijn dat je graag rustig aan begint en eerst eens goed gaat uitvinden wat je nou eigenlijk leuk vindt om te doen. Misschien dat je in de eerste paar jaar dan een aantal keer switcht van baan. Óf je kiest ervoor om meteen parttime te werken en daarnaast aan een hobby te werken waar je ooit geld mee wil gaan verdienen. Verlies nooit uit het oog dat je vooral blij moet worden van wat je gaat doen. Misschien besef je je wel dat je helemaal niet wil doen wat er op je studie aansluit. Wees dan ook niet bang om een andere richting in te slaan. Het gaat om jou, niet om wat anderen vinden!

Maak vooral een keuze!

Wij schreven eerder al een blog over keuzestress en hoe hiermee om te gaan. Een belangrijke conclusie hieruit was dat wat je ook kiest, het maken van de keuze het belangrijkste is. Tuurlijk heeft elke keuze voor- en nadelen en is het moeilijk om dit allemaal tegen elkaar af te wegen. Maar soms helpt het om dan toch ook je gevoel te laten spreken en vooral 100% achter je keuze te gaan staan. Kies en laat al je aandacht vervolgens naar die keuze gaan. Wees niet bang om te kiezen, het is nooit te laat om iets te veranderen.

Nog niet de baan gevonden die je zocht? Laat ons zoeken

OOK INTERESSANT