Creatief solliciteren? Let dan hierop!

Jacinta /

2 minuten

Creatief solliciteren: hoe doe je dit?

Ben jij op zoek naar een baan en al druk bezig jouw cv rond te sturen? Lees dan eerst het volgende! Recruiters en hr-medewerkers krijgen dagelijks cv’s binnen en besteden gemiddeld  6 seconden aan een eerste screening. Kortom, zorg er dus voor dat jouw cv opvalt. Hoe laat je jouw cv onderscheiden van de rest? Door middel van creatief solliciteren! Wij geven jou een aantal tips waar je op moet letten.

Think outside the box

Begin eerst met jouw cv, deze wordt in de meeste gevallen het eerste bekeken. Als jouw cv in de smaak valt bij de lezer, wordt daarna jouw sollicitatiebrief bekeken. Hoe opvallender en origineler, hoe meer jouw cv opvalt. Er zijn echt talloze manieren om op te vallen. Denk aan een interactief cv zoals een website, QR-code of een video. Maak ook zeker gebruik van gebeurtenissen of feestdagen zoals Pasen, een jubileum van het bedrijf of Valentijnsdag. Voor Valentijnsdag zou je een romantische brief kunnen sturen, met bijvoorbeeld: ‘Beste Antenna, ik heb al maanden een crush op jullie. Graag zou ik voor een sollicitatiedate langskomen’. Met zo’n creatief cv zal jouw naam binnen no time bekend zijn binnen het desbetreffende bedrijf. Uit interesse moeten ze jou dan wel uitnodigen! Waak er wel voor dat je niet iets maakt wat helemaal niet bij jou past als persoon. Je mag je uitsloven, maar doe je niet voor als iemand anders.

Sector afhankelijk

Baseer jouw creatieve cv op de soort sector en het bedrijf waar je gaat solliciteren. Creatieve benaderingen zijn waarschijnlijk succesvoller bij een commercieel bedrijf dan bij een advocatenkantoor. Denk dus van te voren goed na of het bedrijf jouw creatieve aanpak zal waarderen of dat je niet serieus wordt genomen. Kijk ook hoe het bedrijf zich momenteel al neerzet en of ze een beetje humor juist kunnen waarderen. Eventueel kun je een portfolio met jouw werk meesturen, ook al wordt dit niet gevraagd.

Wees duidelijk

Heb jij uiteindelijk een briljant plan verzonnen hoe jij jouw cv gaat vormgeven? Top! Zorg er dan wel voor dat je duidelijk blijft. Hoe geweldig jouw cv wellicht ook kan zijn, het moet wel duidelijk zijn waar jouw sollicitatie over gaat. Waarom wil jij daar werken en wat kun jij voor het bedrijf betekenen? Past dit niet op jouw creatieve cv? Licht dit dan alsnog toe via een ‘gewone’ sollicitatiebrief. Vergeet vooral niet om jouw contactgegevens bij te voegen, zodat het bedrijf weet van wie het cv afkomstig is.

Nu weet je hoe je een begin kunt maken met creatief solliciteren. Daarna kun je beginnen aan jouw motivatiebrief. Lees ook onze blog of een motivatiebrief nog wel van deze tijd is? Dan ben jij helemaal goed voorbereid!

OOK INTERESSANT