Gat in cv? Hoe leg je dit uit?

Jacinta /

3 minuten

Gat in jouw cv?

Er kunnen meerdere redenen zijn voor een gat in jouw cv. Wellicht heb jij tijd genomen om te reizen, om te studeren, een baan te zoeken of wat voor andere reden dan ook. Hierdoor krijg je zogenoemde gaten in jouw cv. Als deze gaten langer dan 6 maanden zijn, kan een recruiter hier wel eens naar vragen. Wil jij weten hoe jij dat gat in jouw cv kunt uitleggen? Check dan de volgende tips!

Wees eerlijk over het gat in jouw cv!

Het komt tegenwoordig vaker voor dan vroeger dat iemand een gat heeft in zijn cv. Laat dit gat je alsjeblieft niet tegenhouden om te solliciteren voor een baan. Indien jij dit moet uitleggen, wees dan altijd eerlijk. De meeste werkgevers doen van tevoren toch een achtergrond check en op den duur zal je dan toch door de mand vallen. Probeer dit gat dan ook niet te verbergen door te zeggen dat je ergens langer hebt gewerkt. Laat ook zeker niet de datums weg, dit komt nogal verdacht over.

Dus verberg het niet, maar leg het uit! Wil jij nog meer do’s & don’ts lezen voor jouw cv?

Wees voorbereid!

Als jij een gat in jouw cv hebt en jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan komt dit sowieso altijd ter sprake. Zorg er dus voor dat je van tevoren al weet wat je gaat zeggen. Leg uit waarom je gaten hebt in jouw cv. Deel de ervaring die jij hebt opgedaan en hoe jij dit zou kunnen toepassen in een nieuwe baan. Houd de uitleg kort en krachtig!

Werk jij of zit jij momenteel zonder baan?

Nu kunnen er twee situaties van toepassing zijn: je hebt momenteel wel een baan, maar je hebt gaten in jouw cv in de periode vóór jouw huidige functie, of je bent momenteel werkloos en hebt daarom al langer dan 6 maanden een gat in jouw cv.

Situatie 1:

Je hebt dus momenteel een baan en je bent op zoek naar een nieuwe functie, maar je hebt een gat in jouw cv in de periode voordat jij je huidige baan kreeg of van een aantal jaar geleden. In dat geval hoef je die gaten niet per se uit te leggen, tenzij de interviewer hier specifiek naar vraagt. Benadruk de taken en verantwoordelijkheden van jouw huidige baan en wat jij hebt bereikt. Als jij dit op een zo overtuigend mogelijke manier kunt vertellen, zal de interviewer al helemaal niet meer naar die gaten vragen. Zet de reden dan ook niet op je cv, dit zorgt ervoor dat je cv alleen maar voller wordt. Laat het aan de interviewer over om hiernaar te vragen of niet. En als die gaten van langer dan 5 jaar geleden zijn, is het al helemaal niet meer relevant.

Situatie 2:

Heb jij momenteel geen baan en daardoor een gat van langer dan 6 maanden op jouw cv? Zijn er taken en losse klusjes die jij tussendoor hebt gedaan die in lijn liggen met de functie waar jij op wilt solliciteren? Zo ja, noteer dit dan op je cv! Hiermee toon je aan dat je niet hebt stilgezeten. Of heb jij een studie gedaan, een cursus gevolgd of vrijwilligerswerk gedaan? Dan noteer je dit uiteraard ook op jouw cv. Als dit veel losse klussen zijn geweest is het misschien wel een goed idee om ze te groeperen.

Heb jij het afgelopen halfjaar niets gedaan en gewoon rustig aan gedaan? Benadruk dan de taken en verantwoordelijkheden van jouw laatste baan, vooral diegene die in lijn liggen met de functie waar jij voor wilt solliciteren. Vergeet niet om de resultaten erbij te vermelden!

Leg vooral de nadruk op wat jij hebt geleerd, hoe jij jezelf hebt ontwikkeld en of jij nieuwe skills hebt opgedaan. Onbetaalde ervaring telt ook!

En wees altijd overal eerlijk over.

OOK INTERESSANT