Hoe kun jij succesvol netwerken als introvert persoon?

Jacinta /

3 minuten

Hoe kun jij succesvol netwerken als introvert?

Tot de dag van vandaag is netwerken belangrijk voor je carrière. Je doet contacten op en wie weet scoor jij uiteindelijk die droombaan. Maar is jouw grootste uitdaging dat jij een introvert persoon bent en jij je niet comfortabel voelt in grote groepen of om op een vreemde af te stappen voor een praatje?
Ben je gedoemd om te netwerken als je introvert bent? Spoileralert: nee!

Stel redelijke verwachtingen voor jezelf!

Iedereen denkt altijd dat netwerken betekent dat je met iedereen moet praten en je het event moet verlaten met een handvol visitekaartjes, nieuwe telefoonnummers in je contactenlijst en nieuwe LinkedIn contacten. Voor sommigen kan dit werken, maar niet iedereen is een held in small talk en nieuwe mensen ontmoeten. Als introvert moet je netwerken als het ware opnieuw kaderen op een manier dat werkt voor jou, geef het desnoods een andere naam. Ga tijdens een netwerkevent of feest juist op zoek naar die ene persoon die net als jij is en waar je een leuk, goed gesprek mee kunt voeren. Dit ontneemt de druk dat het netwerkevent alleen geslaagd is als jij met iedere persoon in de kamer hebt gepraat en je anders een slechte netwerker bent of niet sociaal genoeg.

Tips om te netwerken als introvert

1. Online netwerken is het geheim

Als jij liever niet naar netwerkevents gaat en mensen in persoon ontmoet, ga dan online netwerken! Zorg dat je LinkedIn profiel helemaal up to date is en dat je op Social Media te vinden bent. Deel regelmatig interessante artikelen of maak je eigen content zoals blogs, artikelen, video’s, etc. Op deze manier trek je de mensen juist naar jou toe in plaats van andersom en ja, dat is ook netwerken. Als jij content naar buiten brengt over wie jij bent of over de industrie waarin jij werkt, dan creëer jij een personal brand en leren de mensen jou kennen. Dit is ook een manier van netwerken, want mensen kunnen reageren op jouw content en gesprekken aangaan. Als introvert kun je kiezen wat je deelt, met wie en wat het onderwerp is. Jij bent in control!

2. Netwerk één op één

Als jij je echt niet comfortabel voelt in een grote groep mensen, overweeg dan om één op één te netwerken. Netwerken hoeft namelijk niet altijd te gebeuren tijdens een groot event. Nodig die interessante persoon uit voor een kop koffie of zet een videomeeting op. Je kunt ook de mensen om je heen vragen of zij je kunnen introduceren aan mensen die in hetzelfde werkveld als jij werken. Op deze manier hoef jij niet per se in een grote groep te staan en met meerdere mensen (tegelijk) te praten.

3. Bereid je voor

Helaas is het soms toch echt nodig om naar een netwerkevent te gaan of om in een ruimte te zijn waarbij je niemand kent. Dan zou je natuurlijk na 5 minuten al zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde uitgang kunnen rennen zodat je niemand hoeft te spreken. Maar je zou je ook thuis alvast kunnen voorbereiden, door alvast een aantal gespreksonderwerpen achter de hand te hebben. Indien er van tevoren bekend is welke personen er allemaal komen, kun je voor jezelf een lijstje maken met welke personen jij in ieder geval wilt spreken. Je zou ze eventueel op het internet kunnen opzoeken, zodat je wat meer van hun carrière weet en iets hebt om over te praten. Probeer hierin niet door te slaan, anders komt het over als stalken…

4. Wees zuinig met je energie

Als introvert kan het al snel energie kosten om je onder de mensen te begeven. Daarom is het verstandig om zelf uit te kiezen aan wie jij je tijd wilt besteden en voor hoelang. Kies je moment uit wanneer jij jezelf als het ware omtovert tot een extravert. Je hoeft niet de hele tijd ‘aan’ te staan of constant in gesprek te zijn met mensen. Spaar je energie voor de personen die jij écht wilt spreken, dan kun je daarna weer lekker naar huis om bij te komen. Je kunt van tevoren ook iets bedenken waarmee jij jezelf kan belonen na het event, wanneer jij die personen hebt gesproken. Zoals een avondje Netflix, of iets anders om uit te rusten en op te laden.

5. Luister meer, praat minder

Een geheim wapen van introverte personen is dat zij geweldige luister skills hebben. Ga dan ook niet naar een event met het idee dat jij jezelf als het ware steeds moet pitchen of verkopen. Mensen houden er van om over zichzelf te praten, dus stel vragen aan jouw gesprekspartner over die persoon zelf. Het is namelijk makkelijker om een gesprek te beginnen wanneer je niet over jezelf hoeft te praten. Je kunt een gesprek al aangaan met bijvoorbeeld een compliment en vanuit daar een gesprek opbouwen. Ze zullen jou onthouden als die aardige persoon die zo goed kon luisteren en ze raken nieuwsgierig naar jou. Uiteindelijk zoeken ze jou op via LinkedIn en heb jij er weer een connectie bij!

En onthoud vooral dat jij niet hoeft te veranderen om sterke professionele relaties op te bouwen.

OOK INTERESSANT