Hoe maak jij een goede indruk op jouw eerste werkdag?

Jacinta /

2 minuten

Hoe maak jij een goede indruk op jouw eerste werkdag?

De eerste werkdag kan altijd spannend en memorabel zijn. De meeste van ons zullen zich dan ook vast wel zijn of haar eerste werkdag herinneren. Je krijgt zo veel nieuwe indrukken. Je moet nieuwe namen onthouden. Waar haal jij je koffie of thee? Waar lunchen jullie en moet je dit zelf meenemen? Waar is de wc? Bovenop het feit dat je ook nog nieuwe taken krijgt. Wij geven jou een aantal tips om een goede indruk te maken op jouw eerste werkdag.

 

Voorbereiding eerste werkdag

Je kunt je zenuwen en stress in toom houden door je eerste dag zorgvuldig te plannen.

Weet jij niet wat je moet dragen de eerste werkdag? Vraag dit dan na bij diegene die jou heeft aangenomen of aan een hr-medewerker van het bedrijf. Dit voorkomt een ongemakkelijk momentje waarbij jij underdressed of overdressed bent.

Ga de avond van tevoren vroeg naar bed, zodat je optimaal bent uitgerust de volgende dag. Maak het jezelf gemakkelijk door alvast je kleding voor de dag erna klaar te leggen en een lunchpakket te maken.

Wees op tijd! Check hoe je naar je werk gaat reizen, hoe laat je van huis weg moet en of er eventuele vertragingen zijn. Wees op alles voorbereid. Zorg dat je 10 minuten eerder op je werk aanwezig bent, té vroeg hoeft nu ook weer niet.

 

Straal positieve energie uit

Eerste indrukken zijn blijvend. Wees open naar iedereen, stel je aan iedereen voor met een lach, zeg je naam duidelijk en vertel wat je gaat doen binnen het bedrijf. Zelfs als er een aantal collega’s zichzelf niet aan jou hebben voorgesteld, dan loop je op hen af. Ontdek wie er allemaal op jouw afdeling werken en maak kennis met ze. Verstop jezelf niet, maar straal positieve energie uit! Wellicht heb je lang gezocht naar een baan en een lang sollicitatietraject achter de rug, dus wees trots dat je met een nieuwe baan bent gestart en geniet ervan!

 

Laat zien dat je er helemaal klaar voor bent

Vaak staat de eerste werkdag in het teken van introducties, luisteren en hoef je niet direct aan de bak. Maar, dit betekent niet dat jij je passief hoeft op te stellen. Maak notities van alles, stel vragen en wees geïnteresseerd. Laat zien dat je er klaar voor bent, dat je graag wilt leren en er helemaal voor wilt gaan! De neiging om indruk te maken kan jou afleiden, dus onthoud dat je al bent aangenomen, je hoeft je nieuwe collega’s niet te imponeren.

En uiteraard zet je jouw telefoon op stil. Zeker op de eerste dag moet je 100% aanwezig zijn op het werk en komt het ongeïnteresseerd over als jij continu met jouw telefoon bezig bent. No brainer, toch?

 

Wees geen betweter

Uiteraard snappen wij ook wel dat jij de eerste dag wilt scoren bij jouw nieuwe baas door te laten zien wat jij allemaal in huis hebt, maar niemand houdt van betweters. Wellicht heb jij wel hartstikke goede ideeën voor een nieuwe strategie, hoe processen efficiënter kunnen of hoe het bedrijf kosten kan besparen. Echter is het belangrijk dat jij een eerste goede indruk maakt op het werk en niet direct al een reputatie als betweter krijgt. Respect is iets wat je moet verdienen, observeer eerst alles als nieuweling en kom daarna met jouw initiatieven om de hoek kijken. Tenzij jij natuurlijk bent aangenomen om de boel wat op te schudden met jouw ideeën.

 

Probeer er vooral van te genieten, want hoe mooi is het dat jij nieuwe mensen ontmoet en nieuwe dingen mag bijleren?!

OOK INTERESSANT