JUSTIN Recruitment
Just getting started? Eerste werkdag bij een nieuwe baan

Algemeen – 07 Dec 2022 door Sanne Rietvelt

Eerste werkdag bij een nieuwe baan


Daar is hij dan, die eerste werkdag. Het maakt niet uit of je het je eerste baan is, of dat je een overstap maakt naar een nieuw bedrijf, die eerste werkdag bij een nieuwe baan blijft ontzettend spannend. Een nieuwe omgeving, nieuwe gezichten en een nieuw ritme om aan te wennen. Dat vraagt ook een hoop energie van je.

Het is ook helemaal niet erg als je dit als stressvol of intensief ervaart. We garanderen je dat iedereen dit meemaakt. Je bent dus zeker niet alleen in je spanning, maar dat betekent niet dat je het voor jezelf niet wat aangenamer kunt maken. Want, is het niet veel belangrijker dat je gaat starten bij een bedrijf waar jij enthousiast over bent, waar je een hele sollicitatieprocedure voor hebt afgerond en die aansluit bij jou als persoon?

Hoe zorg je er dus voor dat de spanning het plezier en enthousiasme van die nieuwe uitdaging niet overschaduwt? Wij denken met je mee!

Een goede voorbereiding ...

Is het halve werk zeggen ze altijd. Een belangrijke eerste stap van jouw eerste dag bij een nieuwe baan dus. Want als je een aantal stressvolle zaken van tevoren kunt aanpakken, dan begin je de dag zelf meteen een stuk rustiger. Wat kun je doen om je goed voor te bereiden?

Goede nachtrust

Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als de adrenaline door je lijf giert. Toch is het goed om jezelf rust te gunnen. Met een helder hoofd de dag starten helpt om informatie beter te absorberen en om wat rust in je lichaam te creëren. Vind je dit lastig? Dan helpen de tips van hersenonderzoek.nl jou misschien om beter te slapen.

Leg je spullen alvast klaar

Er is niets zo vervelend als racen tegen de klok. Leg daarom je kleding en je tas voor de volgende dag alvast klaar om keuzestress te voorkomen. En je lunch? Mocht je de mogelijkheid hebben, aarzel dan niet om aan jouw contactpersoon bij het bedrijf te vragen wat er wel of niet verwacht wordt. Als je niet over die informatie beschikt, bereid bij twijfel dan toch iets voor. Op die manier zit je in ieder geval niet halverwege de dag met een lege maag. Oh, en vergeet ook zeker niet iets mee te nemen voor de lekkere trek.

Neem een laptop of notitieblok mee

Je krijgt tijdens een eerste dag veel nieuwe informatie. Er wordt natuurlijk niet van je verwacht dat je alles meteen onthoudt en toepast, maar de belangrijkste punten moeten wel blijven hangen. Neem dus een laptop, tablet of notitieblok mee en schrijf mee! Zo kun je later altijd even opnieuw bekijken wat er allemaal werd gezegd. Zeker aan het einde van de dag kun je vermoeid raken, daarom is het fijn om je eigen notities te hebben. Wie weet denk je bij het nalezen toch nog aan vragen hebt waar je op het moment zelf niet aan dacht.

Bekijk de website en het team nog een keer

Het is altijd nuttig om van tevoren na te gaan wie bij welke afdeling hoort en wie jouw directe collega’s zijn. Soms organiseren bedrijven voor jouw eerste dag al een informele call of meeting om het team te ontmoeten, maar dit is niet altijd het geval. 

Verder is het ook geen slecht idee om de waarden en visie van het bedrijf nog een keer op je netvlies te hebben. Het helpt namelijk om te begrijpen waarom er bepaalde werkwijzen en een bepaalde structuur wordt toegepast als het doel duidelijk is. 

Klaar om te gaan?

Voorbereidingen geregeld, nu op naar de dag zelf. Gelukkig hebben we ook een aantal tips om op je eerste werkdag bij een nieuwe baan meteen een goede indruk achter te laten. 

Kom op tijd

Net zoals bij een sollicitatiegesprek eigenlijk. Kom liever te vroeg, dan te laat. Het laat zien dat je dit serieus neemt en dat je enthousiast bent om aan de slag te gaan. Denk je dat je door omstandigheden toch te laat zult aankomen? Bel dan altijd even naar je contactpersoon om dit op tijd aan te geven, dus voor de daadwerkelijk afgesproken tijd.

Introduceer jezelf

Er ligt vandaag aardig wat druk op je schouders en er zijn veel gezichten die vragend naar je kijken. Dat kan best intimiderend zijn. Maar dit zijn de mensen waar jij vanaf nu dagelijks mee in contact bent, dus wees assertief en introduceer jezelf. Het klinkt misschien ook verleidelijk om na een stortvloed aan informatie tijdens de lunch apart te zitten en even een moment voor jezelf te nemen, maar toch kun je dit de eerste dagen beter niet doen. Probeer je collega’s wat beter te leren kennen. Dat maakt je eerste week meteen een stuk gezelliger!

Luister en stel vragen

Het is normaal dat je niet alles al weet en er is ook niemand die dit van je verwacht. Daarom belangrijk om vragen te stellen wanneer je er niet helemaal uitkomt. Het is namelijk belangrijk dat je goed begrijpt wat jouw taken zijn en wat de verwachtingen zijn. Op basis van jouw vragen begrijpt je leidinggevende ook meteen waar hij of zij het inwerktraject verder moet uitbreiden of aanpassen. 

Luister verder niet alleen naar werkgerelateerde informatie, maar observeer ook de ongeschreven regels en gewoonten binnen de organisatie. Dat maakt het voor jou een stuk makkelijker om goed te integreren.

Jouw eerste werkdag zit er alweer op

Dat was vast ontzettend leerzaam, maar ook intensief. Niet getreurd, zo ervaren we dat allemaal. Neem dus ook zeker de tijd om alles te laten bezinken. Werk niet onnodig over op je eerste werkdag en neem je rust. Morgen is er weer een dag!