Hoe creëert u een productieve werkomgeving?

Tips voor werkgevers – 03 Jan 2022 door Denzel Prijor

De werkomgeving in uw bedrijf kan een grote invloed hebben op de productiviteit en gezondheid van uw werknemers. Daarnaast heeft die productiviteit en gezondheid van de medewerkers een positief effect op uw bedrijf, want productiviteit verhoogt de omzet. Het is dan ook van belang een productieve werkomgeving te realiseren om uw werknemers te stimuleren zo efficiënt mogelijk te werken. Check hier onze tips voor een productieve werkomgeving!

 

1. Groen om je heen

Het is bewezen dat groen om je heen je 15% productiever maakt en hierdoor dus een positief effect heeft op de prestaties van uw werknemers. Planten filteren de lucht in het kantoor en hebben dus een schone en gezonde werking. De frisse zuurstof in het kantoor zorgt voor een hoger concentratievermogen en dus een productieve werkomgeving. Ook verlagen planten ook nog eens het stresslevel. Daarnaast staat het gewoon hartstikke leuk in het interieur. Helemaal als je verschillende soorten planten in diverse maten neemt. Deze kunnen worden geplant om het interieur wat op te fleuren. Over het interieur gesproken…

 

2. Interieur

Niemand wordt blij van een saai en grijs kantoor. Zet bureaus indien mogelijk naast het raam of plaats grotere ramen zodat er natuurlijk daglicht naar binnen kan vallen. Zorg voor modern, maar comfortabel meubilair. Uw personeel is vaker aanwezig op kantoor dan thuis, waardoor comfort een belangrijk punt is. Het meubilair moet ook inspirerend zijn om als productieve werkomgeving te fungeren. Plaats her en der wat loungebanken en stoelen, zodat er ook ‘gechild’ kan worden. Probeer hierin balans te vinden tussen stijl en comfort.

De keuze van de kleur voor het kantoor kan ook erg bepalend zijn voor de sfeer en inspiratie. Lichte tinten laten het kantoor optisch groter lijken en ogen rustig, terwijl een vrolijke kleur de ruimte weer opfleurt en inspireert. Afhankelijk van het soort werkruimte zou u dus de kleur kunnen bepalen. Ook kunt u een aantal mooie kunstwerken ophangen voor de creativiteit en inspiratie.

 

3. Klimaatbeheersing

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw personeel met klapperende tanden achter het bureau zit. Of juist het tegenovergestelde, dat ze in strandkleding op kantoor verschijnen. Het klimaatbeheer wordt vaak onderschat, terwijl een juiste temperatuur en een goede luchtkwaliteit in het kantoor van groot belang is. Door te zorgen voor een optimaal werkklimaat, verhoogt u hiermee de productiviteit van uw werknemers. Daarnaast gaat een goede ventilatie gezondheidsklachten tegen zoals hoofdpijn. Indien het niet mogelijk is om een klimaatregeling te laten installeren, kunt u ook denken aan ramen die op kiepstand kunnen. Voor de temperatuur kunt u zonwering laten plaatsen om de hete zon tegen te houden. In de wintermaanden is vloerverwarming ideaal.

 

4. Werkplekken

De werkplek is een essentiële factor voor de productiviteit van uw werknemers. Met name bij concentratie-gerichte onderdelen waarbij er (individueel) gefocust moet worden. Daarnaast dient er ook ruimte te zijn voor samenwerking en brainstormsessies. Kortom, creëer meerdere werkruimtes waarbij er zowel individueel als in groepen kan worden gewerkt. En uiteraard niet te vergeten; waar de vrijmibo kan worden gehouden zonder de harde werkers te storen! Nu hoeft u niet meteen het hele kantoor te verbouwen, maar een aantal aanpassingen zijn al voldoende. Is dat niet mogelijk? Lees dan eens ons artikel over flexwerken en hoe u dit kunt toepassen. Flexwerken, ook wel Het Nieuwe Werken genoemd, is een manier van werken waarbij uw werknemers zelf kunnen indelen waar en wanneer zij willen werken. Zo kunnen ze zelf kiezen op welke locatie en op welk tijdstip zij willen werken. Zij weten immers zelf wanneer ze het meest efficiënt en productief zijn.

 

5. Overige faciliteiten

Goede koffie is voor de meeste werknemers een essentieel onderdeel voor productiviteit. Dit is brandstof waarmee zij de dag kunnen doorkomen. Nu klinkt dit wel een beetje dramatisch, maar veel werknemers worden gelukkig van goede koffie. Een andere eis voor werknemers kan zijn, dat zij de mogelijkheid willen hebben om te kunnen sporten. Wellicht kent u het zelf ook wel, dat u ’s avonds thuiskomt en helemaal geen zin meer hebt om te sporten. Hoe fijn is het dan als er de mogelijk is om direct uit werk naar de sportschool te kunnen gaan? Geen excuses meer! Daarnaast is sporten een uitstekende manier voor uw werknemers om stress te kunnen ontladen van de werkdag. Over gezond bezig zijn gesproken, een gezonde lunch kan ook niet ontbreken op kantoor. Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat uw werknemers energiek en gezond blijven.

 

6. Goedwerkende technologie

Er is bijna niets irritanter dan slechte WiFi of software dat steeds vastloopt, waardoor de ICT afdeling weer moet worden gebeld. Met de huidige technologische ontwikkelingen, moet u als werkgever wel een beetje bij de tijd blijven en moderne software gebruiken die het uw werknemers mogelijk maakt om efficiënt te werken. Heeft u personeel dat thuiswerkt? Dan is deze technologie al helemaal nodig om op afstand te kunnen blijven samenwerken. Om deze reden bent u al helemaal in uw voordeel als u tip nummer 4 opvolgt, het aanbieden van flexplekken! Als elk personeelslid een laptop heeft, kan diegene gaan en staan waar hij of zij wilt. Daarnaast trekt u met nieuwere technologie ook nieuwere doelgroepen aan. Met goedwerkende technologie bevordert u de productiviteit enorm! Bent u op de hoogte van de nieuwste technologie en (digitale) tools?

 

Tips voor een productieve werkomgeving thuis

Werken u en uw medewerkers thuis? Check dan ook eens onze tips hoe u en uw medewerkers productief thuis kunnen werken.

 

Extra tip

Een prettige en gezonde werkomgeving gaat werkstress tegen binnen uw bedrijf, dit verlaagt weer de kans op ziekteverzuim. Met de FNV werkklimaat app kunt u checken of u en uw personeel nog veilig en gezond op de werkplek aanwezig kunnen zijn.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.