Verliefd op je collega?!

Algemeen – 03 Jan 2022 door Mathilde den Exter

Is het jou wel eens overkomen dat je sterke gevoelens had voor je collega of ben je wel eens verliefd op je collega geweest? Niet zo gek eigenlijk, aangezien je jouw collega’s vaak genoeg ziet en lief en leed deelt. Voor de één een horrorscenario, voor de ander een sprookjesscenario. Wat te doen als je verliefd wordt op je collega en is dat nou wel zo’n goed plan?

 

Wat te doen als je verliefd bent op je collega?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je meer gevoelens voor een collega krijgt dan alleen maar vriendschappelijk. Jullie zien elkaar bijna iedere (werk)dag op het werk en hebben passie voor dezelfde werkbranche. Wellicht werken jullie wel aan hetzelfde project of op dezelfde afdeling. Of zien jullie elkaar vaak tijdens de vrijmibo’s en in de pauzes. Je brengt meer tijd met je collega’s door dan met je vrienden en familie dus het is ook helemaal niet gek of onvermijdelijk. 51% van Nederlandse werknemers heeft wel eens een romance met een collega gehad, blijkt uit onderzoek van Viking. Hoe vaker je iemand ziet, hoe leuker je iemand gaat vinden. Althans, mocht die collega dan leuk genoeg zijn.

 

Hoe erg ben jij verliefd op je collega?

Liefde overkomt je zomaar, het is niet iets wat je uitkiest of voor het oprapen ligt. Zoek eerst uit of de gevoelens voor de desbetreffende collega wel wederzijds zijn en hij/zij jou ziet zitten. Beginnende gevoelens zijn meestal nog niet volledig ontwikkeld en kunnen in zo’n geval nog worden afgezwakt. Daarna kun je uitzoeken of jouw gevoelens voor de ander echt zijn of dat het alleen maar een flirt is? Hebben jij en jouw collega echt diepgaande gevoelens voor elkaar? Bekijk dan eerst de eventuele risico’s en ga na of er iets over in het bedrijfsreglement staat.

 

Wat zouden eventuele gevolgen kunnen zijn?

Staat er niks over een liefdesverhouding tussen collega’s in het bedrijfsreglement? Vertel het dan wel eerlijk aan de leidinggevende en jullie collega’s en wees transparant over jullie relatie. Dit is wel zo netjes naar de rest en uiteindelijk zal het toch uitlekken. Uiteraard kan er geroddeld worden, zo zit de mens nou eenmaal in elkaar, maar het nieuwtje zal snel weer overwaaien. Blijf wel professioneel en houd werk en privé gescheiden voordat jullie resultaten eronder leiden. Niemand zit op kleffe collega’s te wachten, of op slaande ruzies. Maar besef ook dat het verkeerd kan aflopen en je elkaar dan elke dag tegenkomt op het werk. In dit geval kan één van de twee beter om een overplaatsing vragen of in het ergste geval zelfs ontslag nemen.

 

Voordelen versus nadelen

Als jou iets of iemand dwarszit kun je dit meteen bij jouw lover kwijt, gezien die meteen waar het overgaat. Plus jullie kunnen lekker roddelen over collega’s, want jullie kennen toch dezelfde mensen. Ook kunnen jullie gezellig samen naar het werk reizen.

Hier tegenover staat dat jullie wel het werk mee naar huis nemen als jullie dit thuis gaan bespreken. En gezien jullie dezelfde dingen meemaken en dezelfde mensen kennen, valt er dan misschien juist niets meer te bespreken. Daarnaast is het (op een zekere hoogte) leuk om elkaar de hele dag door te zien, maar zo kom je niet aan je rustmomentje en privacy toe.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.