JUSTIN Recruitment
CV tips! Wat is een referentie?

Carrieretips – 20 Jun 2022 door Sanne Rietvelt

 

Wat is een referentie?

Als je bezig bent met solliciteren, dan heb je vast wel eens het woord "referentie" voorbij zien komen. Misschien heb je zelf al eens contactgegevens doorgegeven. Maar waarom wordt dit gevraagd en wat wordt hier eigenlijk mee gedaan? JUSTIN vertelt je er meer over!

 

Wat is een referentie eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin. Een referentie verwijst vaak naar een persoon die jouw professionele vaardigheden heeft meegemaakt en die hier dus meer over zou kunnen vertellen tegen jouw potentiële werkgever. Jouw nieuwe leidinggevende wil namelijk graag zo zeker mogelijk zijn dat jij dé persoon voor de functie bent. Het zou vanuit een bedrijfsoogpunt namelijk zonde zijn om in een nieuwe medewerker te investeren, als al snel blijkt dat de functie en de persoon toch niet bij elkaar passen. 


Tijdens de sollicitatieprocedure zou het dus kunnen dat een potentieel werkgever aan jou vraagt of ze een referentie mogen inwinnen bij het bedrijf waar je recent hebt gewerkt. Die referentie wordt dus ingewonnen om te achterhalen welke exacte werkzaamheden je uitvoerde in jouw vorige functie en hoe je deze hebt aangepakt. Zo kan jouw nieuwe werkgever makkelijker een beeld vormen over hoe jij de openstaande functie zou kunnen uitvoeren.


Referenties worden over het algemeen telefonisch of schriftelijk ingewonnen. Sommige werkgevers geven werknemers een document mee wanneer ze uit dienst gaan. Dit document wordt een getuigschrift genoemd en bevat meer informatie over hoe lang iemand in dienst is geweest en welke werkzaamheden deze persoon in die periode heeft verricht. Een getuigschrift wordt niet altijd standaard meegegeven, maar je kunt hier altijd naar vragen wanneer je uit dienst gaat.

 

Wanneer wordt er om een referentie gevraagd?

Een referentie kan door meerdere partijen worden aangevraagd. Zo kan een bedrijf waar je solliciteert ernaar vragen. Maar als je via een recruitment organisatie in een sollicitatieprocedure zit, dan kunnen zij hier ook naar vragen. Bij JUSTIN Recruitment winnen we vaak een referentie in voor we jou voorstellen bij een bedrijf. Op die manier kunnen wij een zo uitgebreid en relevant mogelijk beeld van jou scheppen en weet het bedrijf meteen op welke manieren jij een fantastische aanwinst voor het team zou kunnen zijn.

 

Wie vraag je dan het beste als referentie?

Zoals hierboven besproken worden referenties vaak ingewonnen om meer te leren over jouw competenties en ervaring op de werkvloer. Ondanks dat vrienden en familie vaak jouw positieve eigenschappen kunnen benadrukken, is het dus niet heel handig om ze als referentie op te geven. Daarnaast is de kans klein dat vrienden en familie 100% objectief zijn, iets wat een toekomstige opdrachtgever wel nodig heeft. Want laten we eerlijk zijn, niemand is perfect. En jouw ontwikkelingspunten van tevoren kunnen leren kennen betekent ook dat er gericht op ingespeeld kan worden tijdens het inwerktraject. En dat helpt jou ook alleen maar verder!

 

We raden dus aan om een voormalig leidinggevende als referentie op te geven. Dit kan een manager, teamleider of mentor zijn. Zij waren tijdens jouw dienstverband verantwoordelijk voor jouw functioneren en ontwikkeling, waardoor ze het beste jouw groei binnen de functie kunnen vertalen naar een nieuwe werkgever. 

 

Hoe wordt een ingewonnen referentie gebruikt?

Top, je hebt nu dus de perfecte referentie gevonden die een organisatie alles kan vertellen over jouw kwaliteiten op de werkvloer. Wat doet een bedrijf daar dan mee? 


Zoals eerder vermeld kunnen referenties telefonisch of schriftelijk worden ingewonnen. Elke organisatie pakt dit anders aan. Na het opvragen van de contactgegevens en de goedkeuring om contact op te nemen met jouw referentie, proberen we bij JUSTIN Recruitment bijvoorbeeld altijd telefonisch een referentie in te winnen. 


Wij vinden het namelijk altijd fijn om persoonlijk contact te hebben, zodat we kunnen uitleggen wie we zijn en wat we voor jou willen betekenen. Op deze manier kunnen we vervolgens gericht vragen stellen en eventueel vervolgvragen stellen op basis van de antwoorden die we krijgen van jouw contactpersoon. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat jouw voorstel écht duidelijk maakt wat jouw meerwaarde voor een bedrijf zal zijn. Want daar gaan we uiteindelijk voor!

 

Nice to know

Je weet nu wat een referentie is en hoe we hier binnen recruitment gebruik van maken. Toch hebben we nog een aantal tips voor je om het inwinnen van een referentie soepel te laten verlopen.

 

Benaderen, mag dat zomaar?

Referenties mogen niet zonder jouw toestemming worden ingewonnen. Dit is wettelijk bepaald. Dat betekent onder andere dat jij ook mag weigeren een referentie op te geven. Toch raden we aan om in ieder geval één contactpersoon in gedachten te houden. Positieve bevestiging van jouw capaciteiten kan namelijk alleen maar in jouw voordeel werken.

 

Heads up: licht je referentie in

Om jouw voormalig werkgever of leidinggevende niet te laten schrikken, is het altijd netjes om eerst te bespreken of een organisatie contact met ze mag opnemen. Het is ook jouw goed recht om tegen een bedrijf waar je solliciteert te zeggen dat je eerst zelf contact opneemt om de persoon in te lichten over de mogelijke benadering. Vervolgens kun je het bedrijf alsnog de toestemming geven om jouw referentie te benaderen.

 

Referenties en je cv

Referenties wel of niet op je cv vermelden sluit een beetje aan bij de vorige punten. We raden sollicitanten meestal af om contactgegevens van derden op een cv te vermelden. Je weet namelijk maar nooit door wie jouw cv allemaal bekeken wordt doorheen de tijd en referenties vinden het niet altijd prettig om onaangekondigd gebeld te worden. 

 

Huidig werkgever als referentie?

Mag je een huidig werkgever opgeven als referentie? Jazeker! Het is natuurlijk wel belangrijk dat jouw werkgever weet dat je aan het solliciteren bent, anders kom je waarschijnlijk in een ongemakkelijke situatie terecht. Is jouw werkgever niet op de hoogte en vraagt een bedrijf toch of zij hier een referentie mogen inwinnen? Dan leg je gewoon uit dat dit niet mogelijk is. 

 

De kracht van LinkedIn

Wist je dat het ook mogelijk is om via LinkedIn referenties aan te vragen? Deze verschijnen dan op jouw profiel. Ook kun je de vaardigheden die op jouw LinkedIn profiel staan laten bevestigen door anderen. Op die manier geeft iemand aan dat jij inderdaad over de weergegeven vaardigheden beschikt. Aangezien veel recruiters en HR-medewerkers tegenwoordig gebruikmaken van LinkedIn, is het zeker niet verkeerd om extra aandacht te besteden aan jouw profiel!

 

Zo, jij bent helemaal klaar om een referentie op te geven tijdens jouw volgende sollicitatieprocedure! Ben je eerst nog op zoek naar de perfecte baan om die procedure in gang te zetten? Kijk dan zeker even naar al onze openstaande vacatures.