JUSTIN Recruitment
Just getting started? Zo maak je een goede indruk tijdens je sollicitatiegesprek!

Carrieretips – 17 May 2022 door Sanne Rietvelt

 

Zo maak je een goede indruk tijdens je sollicitatiegesprek!

Het is zover. Je hebt je uiterste best gedaan om die knallende motivatiebrief te schrijven. Cv erbij en hup, verzenden. Even later verschijnt er dan een e-mail in je inbox die zegt: “Bedankt voor je sollicitatie, we nodigen je graag uit voor een eerste gesprek.”. Yes, weer een stap dichterbij! En nu? Geen zorgen, JUSTIN denkt met je mee!

 

Bereid je goed voor!

Een eerste gesprek is altijd spannend. Het geeft het bedrijf namelijk meteen een beeld over hoe jij als medewerker binnen het team zou kunnen passen. Maar het geeft jou ook de kans om te peilen hoe die nieuwe werkomgeving functioneert en wie je toekomstige collega’s worden. Hoe zorg je er dan voor dat je zelf een goede indruk achterlaat én voldoende tijd neemt om te beoordelen of de organisatie en de functie wel echt bij jou passen? 

 

Ken jezelf en je cv

Onze tip? Gebruik je cv als leidraad! Dat klinkt best voor de hand liggend, want wie kent jou nu beter dan jijzelf? Toch is het best lastig om in de context van een functie en het bedrijf relevante informatie over jezelf mee te geven. En dat dan nog eens binnen een bepaalde tijd. Want voor de meeste gesprekken wordt er maximum een uur uitgerekend.


We bedoelen dus niet dat je opnieuw je cv woord voor woord moet doornemen, die hebben ze al uitgebreid bekeken voor je werd uitgenodigd. Vertel vooral waarom bepaalde werkervaring erin staat. Vertel over de keuzes die je hebt gemaakt en welke gedachten erachter lagen. Waarom heb je voor een bepaalde opleiding gekozen? Hoe ben je in een bepaalde functie terecht gekomen? Dat is wat een bedrijf meer inzicht geeft in jou als persoon en of jouw beslissingen aansluiten bij de werkwijze van de organisatie.


Door het gebruiken van je eigen cv als leidraad kun je dus een voor jou bekende structuur aanhouden en beantwoord je meteen een aantal vragen die de persoon tegenover je waarschijnlijk al had. Wil je daarna graag nog iets vertellen over je persoonlijke passies? Dan heb je daar aan het einde nog wat ruimte voor over, zonder dat je de kern van je verhaal verliest.

 

Lees je van tevoren goed in

Net zo belangrijk als het achterhalen wie jij bent, is het bepalen waarom je voor het bedrijf hebt gekozen. Zelf wil je natuurlijk weten of je hier op lange termijn gelukkig kan zijn. Zij zijn dan weer benieuwd of je echt interesse hebt in wat ze doen en waar ze voor staan. 


Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in wat ze doen, wat de kernwaarden zijn en wat de bedrijfscultuur is. Zorg ervoor dat je verbanden kunt leggen tussen je cv en motivatie aan de ene kant en de kernwaarden van het bedrijf aan de andere kant. Dit is voor jou trouwens een goed moment om te achterhalen of er voor jou wel voldoende raakvlakken zijn om elke dag met plezier naar je werk te gaan.


Vergeet ook niet te kijken of je goed begrijpt wat de rol precies inhoudt en welke kennis en vaardigheden er van jou worden verwacht. Sluit dit goed aan bij de functie die je voor ogen hebt? Misschien kom je er wel achter dat je de inhoud van de functie niet helemaal duidelijk is. Hier kun je tijdens het gesprek zeker vragen over stellen.

 

Knallen met concrete voorbeelden

Weet je nu zeker dat je voor deze functie gemaakt bent en dat de klik met het bedrijf er zal zijn? Hoe overtuig je dan jouw gesprekspartner dat jij de match voor de functie bent? 


Ze weten natuurlijk al dat je cv aansluit bij het profiel, anders zou je daar niet zitten. Maar nu zijn ze benieuwd naar de persoon achter het cv en de ervaring die je doorheen de tijd hebt opgedaan. Vanuit punt 1 weet je al dat het belangrijk is om de motivatie achter de stappen uit je cv toe te lichten, laten we dit nu nog wat concreter maken. Probeer vragen te beantwoorden aan de hand van situaties die je hebt meegemaakt. 


Wanneer ze bijvoorbeeld vragen: “Zou je jezelf als proactief omschrijven?”, illustreer dan ook in welke zo recent mogelijke situatie je proactief gehandeld hebt. Een veelgebruikte methode om dit te doen is de STAR-methode. Dit staat voor:


Situatie: Wat was de situatie?

Taak: Wat waren je taken (vanuit jouw functie) in deze situatie?

Activiteiten: Welke handelingen heb je concreet ondernomen?

Resultaat: Wat was het resultaat hiervan?


Op die manier creëer je een concreet beeld van hoe jij in bepaalde situaties handelt. Deze specifieke voorbeelden laten vaak een blijvende indruk achter omdat je gesprekspartner zich nu kan inbeelden hoe jij op bepaalde situaties uit de werkomgeving zou reageren.

 

En tijdens het gesprek zelf?

Preparation is key, maar ook op het moment zelf kun je een aantal tips & tricks toepassen om meer kans te maken op dat tweede gesprek. Wij hebben er in ieder geval een paar voor je klaarstaan.

 

Wees op tijd

Toen ik aan mijn collega’s vroeg wat zij echt onacceptabel vinden tijdens een sollicitatiegesprek, was te laat komen één van de meest aangehaalde punten. Als we het over eerste indrukken hebben dan is dit vaak een hele belangrijke. 


Op tijd komen geeft namelijk aan dat je punctueel bent, maar ook dat je het gesprek serieus neemt. Daarnaast toont het begrip voor de waarde van zowel jouw tijd als die van je gesprekspartner. Te laat komen wordt daarentegen vaker geassocieerd met een gebrek aan discipline en een ongemotiveerde houding. En dan heb je nog niet eens de kans gehad om iets te vertellen!


Je kunt dus beter 10 minuten te vroeg zijn, dan 5 minuten te laat. Hou dus altijd rekening met mogelijke vertragingen, files, treinstoringen of openstaande bruggen. 


Handen schudden?

In deze tijd kan dit nog wel eens voor ongemakkelijke situaties zorgen. Ons advies? Leg het initiatief bij het bedrijf. Sommige organisaties vinden het fijner om een hand te geven, andere bedrijven geven aan dat ze zich hier niet prettig bij voelen. Twijfel je nog steeds wat de juiste benadering is? Vraag het gewoon! Aandacht voor de bedrijfscultuur wordt vaak juist gewaardeerd.


Hou rekening met de setting

Ga je in strak in het pak of is dat toch weer teveel van het goede? Soms sturen bedrijven je ter voorbereiding een specifieke dresscode, maar dit is niet altijd het geval. Daarom kun je het beste beroep doen op je eerdere onderzoek. Kijk naar de website en de social media pagina’s van het bedrijf. Wat dragen je toekomstige collega’s volgens deze bronnen? 


Daarnaast is het belangrijk om tijdens het gesprek rekening te houden met de sfeer en het taalgebruik van je gesprekspartner. Dit betekent niet dat je je hele persoonlijkheid overboord moet gooien. Maar de gespreksvorm tijdens de sollicitatie geeft vaak al een indicatie over de gewenste communicatie op het moment dat je daadwerkelijk de functie bekleedt.


Oogcontact

Het klinkt misschien vreemd, maar ook oogcontact is een belangrijk punt. Voldoende oogcontact is belangrijk om een connectie te hebben met je gesprekspartner. Wanneer je iemand aankijkt tijdens het gesprek laat je zien dat je luistert, aanwezig bent en dat je geïnteresseerd bent. Wegkijken en regelmatig naar de grond, je schoenen of andere objecten kijken geeft snel de indruk dat je onzeker en gespannen bent. Als je bijvoorbeeld erg vaak naar buiten kijkt dan lijkt het al snel alsof je niet kan wachten tot je weer weg kan.

 

Tips en tricks om te scoren tijdens jouw sollicitatiegesprek

Het is helemaal niet erg om nerveus te zijn! De persoon waar je mee praat heeft vast en zeker al een keer in jouw schoenen gestaan. We weten allemaal dat sollicitatiegesprekken erg spannend zijn. Voel je je er toch niet helemaal prettig bij, aarzel dan zeker niet om aan te geven dat je het spannend vindt. Ik durf te wedden dat er begrip voor zal zijn. Toch nog wat extra advies nodig? We got you!

 

  • Wees beleefd tegen iedereen, ook de mensen waarmee je vanuit jouw functie geen contact zult hebben
  • Wees geïnteresseerd en stel vragen over het bedrijf, de medewerkers en de functie
  • Verwerk informatie in het gesprek die je bijvoorbeeld via de website of andere informatiebronnen hebt gelezen over het bedrijf 
  • Blijf positief en uit je niet negatief ten opzichte van je vorige werkgever, ook niet als jullie met vervelende gevoelens uit elkaar zijn gegaan
  • Probeer niet af te dwalen en beperk het delen van te persoonlijke informatie, je bent vaak gebonden aan een bepaalde tijdsduur


Heb je al deze tips goed doorgenomen? Top, dan ben je nu klaar voor dat sollicitatiegesprek. Nog geen gesprek in de planning staan? Dan helpen wij jou daar graag in mee. Bekijk hier al onze openstaande vacatures, of neem gewoon contact met ons op!