Wat zijn de juiste leiderschapskwaliteiten?

Jacinta /

2 minuten

Wat zijn de juiste leiderschapskwaliteiten?

De zakenwereld kan zo snel veranderen, dat u als leider in staat moet zijn om spoedig beslissingen te nemen. Dit is één van de belangrijkste leiderschapskwaliteiten. Welke kwaliteiten zijn er nog meer nodig om uw team te inspireren en het beste uit zichzelf te halen? Heeft u de juiste leiderschapskwaliteiten in huis om succesvol een bedrijf te leiden?

 

6 leiderschapskwaliteiten

 

1. Visie

U bent in staat om grote ideeën te bedenken en u hebt een duidelijke visie waar u het bedrijf heen wilt leiden. Deze visie is zo opgesteld dat het helder is voor iedereen. Daarnaast is het geen probleem voor u om deze grote ideeën te verwerken tot kant-en-klare uitvoerbare plannen. Hierbij zorgt u er continu voor dat uw team op het juiste spoor blijft en laat u iedereen doen waar iedereen goed in is. U bent altijd één step voor op de rest en anticipeert op onverwachte gebeurtenissen.

 

2. Nederigheid

U staat open voor de ideeën en suggesties van uw medewerkers. Luister naar de input en het kritiek van uw team en neem dit serieus. Geef uw eventuele fouten toe en geef toe wanneer u bepaalde dingen beter kunt aanpakken. Daarnaast is het belangrijk dat u tijd vrijmaakt voor uw eigen persoonlijke reflectie en observatie.

 

3. Empathie

Begrijp en beheer uw eigen emoties, maar ook de emoties van uw medewerkers. Het invoelend vermogen speelt een belangrijke rol binnen leiderschap. Het begrijpen van andermans emoties is een gouden eigenschap en brengt veel voordelen met zich mee. Wees u ook bewust van uw eigen emoties. Deze kunnen namenlijk uw medewerkers (negatief of positief) beïnvloeden.

 

4. Integriteit

Met het hebben van normen, waarden en ethiek stelt u uw medewerkers in staat om tegen u op te kijken. Leiders hebben namelijk een verplichting om zich te houden aan morele principes. Als uw medewerkers tegen u opkijken, raken zij gemotiveerd om harder te werken voor u. Wees positief en inspirerend. Op deze manier wordt uw bedrijf gebouwd op basis van loyaliteit en vertrouwen.

 

5. Zelfvertrouwen

Geloof in uzelf en uw bedrijf en wees moedig. Het moet niet uitmaken wat anderen van u denken. De sleutel tot succes is hard werken. Rome is namelijk ook niet in één dag gebouwd. Twijfel niet aan uzelf, laat u niet gek maken door anderen en ga ervoor!

 

6. Behulpzaam

Het is aan u als leider de taak om uw medewerkers te inspireren en het beste uit zichzelf te halen. Zowel professioneel als persoonlijk. Bij successen bent u trots op uw team en niet perse op uzelf. U gunt anderen namelijk ook succes. Blijf uw team motiveren en houd de positieve energie er in!

 

(Nog) niet alle leiderschapskwaliteiten?

Als u (nog) niet over alle kwaliteiten beschikt, betekent dit niet meteen dat u een slechte leider bent. Het gaat erom dat u naar het grote plaatje kijkt. Zolang u maar uzelf blijft ontwikkelen en het beste wilt voor u en uw team. Niemand is een geboren leider, iedereen kan deze kwaliteiten allemaal ontwikkelen of leren.Niemand is een geboren leider, iedereen kan deze kwaliteiten allemaal ontwikkelen of leren.

OOK INTERESSANT