Voldoe jij aan alle functie-eisen voor die ene baan?

Jacinta /

2 minuten

Voldoe jij aan alle functie-eisen voor die ene baan?

Reageer jij op een vacature als je (nog) niet aan alle gevraagde functie-eisen voldoet? Dan heb je vast ook wel eens die vacatures gezien waarbij er onrealistisch hoge eisen worden gesteld. Heeft dit jou wel eens weerhouden om te solliciteren op een functie? Dan ben jij niet de enige! Maar hoe kun je nu weten of jij wel of niet geschikt bent voor die functie?

 

Beschik jij niet over alle functie-eisen van het wensenlijstje?

Uit een onderzoek van Harvard Business Review is gebleken dat mannen al zullen reageren op een functie als zij aan minimaal 60% van de functie-eisen voldoen en vrouwen pas bij 100%. De reden om niet te reageren is voornamelijk omdat de sollicitanten het zonde van de tijd en energie vinden om op een functie te reageren waarbij zij niet aan alle eisen voldoen.

Maar waarom zulke hoge eisen? Vaak wordt een functieomschrijving gebaseerd op de taken en verantwoordelijkheden die de voorgaande persoon aan het van zijn of haar dienstverband deed. Er wordt dan wel eens vergeten dat de werkzaamheden van die persoon in het begin heel anders waren dan aan het einde. Je leert meer, je krijgt meer verantwoordelijkheid en je doet meer dingen.

Dus als jij gelooft dat je de skills en ervaring hebt voor die ene functie, ga er dan gewoon voor!

 

Hoeveel jaar ervaring heb jij eigenlijk?

Vaak wordt er in een vacature gevraagd om een X aantal jaar ervaring, bijvoorbeeld 1 tot 3 jaar, of 5+ jaar ervaring. Voor startersfuncties kan er wel eens 1 tot 2 jaar ervaring staan. Hoe weet je nu precies hoeveel jaar ervaring jij hebt? En hoe kun je überhaupt ervaring opdoen als je net bent afgestudeerd? Wat houdt ‘ervaring’ eigenlijk in? Er zijn diverse mogelijkheden om ervaring op te doen. Die hoeven niet altijd betaald te zijn. Denk aan een stage, vrijwilligerswerk, ad-hoc klusjes, freelance werk of schoolprojecten. Je hebt hiermee ervaring opgedaan waar je over kunt praten, waardoor je dat dus ook kunt meerekenen in het aantal jaar ervaring.

 

Gebruik de gewenste functie-eisen om bij te leren

Stel dat jij een baan voorbij ziet komen die jij echt heel graag wilt, maar je voldoet niet aan alle functie-eisen. Ga je dan reageren op die functie? Waarschijnlijk niet, alhoewel je die baan wel echt heel graag wilt. Gebruik dit dan als motivatie om de skills te leren en oefenen die worden gevraagd, zodat jij dan wel meer kans maakt bij het solliciteren. Je was immers al half op weg, en met die nieuwe skills kun je jouw droombaan scoren!

Vaak weet je van tevoren niet welke skills écht nodig zijn, of dat ze gewoon leuk zijn om erbij te hebben en ze het daarom toch maar in de vacaturetekst hebben gezet. Solliciteer dus altijd op de functies die jij leuk vindt, het ergste wat er kan gebeuren is dat je een ‘nee’ krijgt.

Weer wat wijzer geworden? Nu je goed weet of je echt kan solliciteren op die droombaan, pak je kans en solliciteer! Bekijk hier onze droombanen voor jou

OOK INTERESSANT