Wat wil ik nu eigenlijk? Doorloop deze 4 stappen om erachter te komen!

Jacinta /

3 minuten

Wat wil ik nu eigenlijk? Doorloop deze 4 stappen om erachter te komen!

We kennen het allemaal wel, dat je op een bepaald punt in het leven komt en je afvraagt: ‘wat wil ik nu eigenlijk?’. Bijvoorbeeld in jouw persoonlijke leven of in je carrière. Wil je verder studeren, reizen of een (andere) baan zoeken? Wellicht ben jij al een carrière aan het opbouwen, maar overweeg je een carrièreswitch? HELP! Op welk punt je ook in het leven staat, doorloop de volgende 4 stappen om erachter te komen wat jij wilt!

 

Waarom hebben mensen steeds meer moeite om te kiezen wat ze willen?

Vroeger volgde je meestal in de voetstappen van je ouders, je ging hetzelfde beroep doen en deed wat anderen van jou verwachtte. Lekker makkelijk! Nu is dat heel anders, we kunnen uit zoveel mogelijkheden kiezen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er komen steeds meer beroepen en studies bij, het wordt steeds normaler om de halve wereld over te reizen. We hebben veel meer vrijheid om te kiezen wat we willen. Niet te vergeten dat bijna iedereen op social media zit en zichzelf al snel vergelijkt met anderen. Kortom, redenen en mogelijkheden zat om niet te weten wat je wilt! Je bent vast en zeker wel bekend met het fenomeen midlife crisis? Nu bestaat er zelfs het dertigersdilemma… Het moet niet gekker worden!

 

1. Wat wil ik absoluut niet?

Vind jij het lastig om erachter te komen wat jij wilt? Begin dan eerst met het bedenken van de dingen die je NIET wilt en die je echt niet leuk vindt. Dus de dingen waar jij totaal niet enthousiast of gelukkig van wordt en waarvan jij kromme tenen krijgt. Noteer al deze dingen ergens op een voor jou logische plek. Het is vaak makkelijker om te bedenken wat je niet wilt, dan het bedenken van wat je wel wilt. Het maakt niet uit waar het over gaat of hoelang jouw lijst wordt. Twijfel jij ergens over of je het écht niet wilt of dat je het alleen maar mega spannend vindt? Beeld je dan eens in hoe het is als jij eenmaal het doel hebt bereikt. Tof? Zie stap 2. Echt drama? Schrijf dit dan op je ‘niet leuk’ lijst.

 

2. Waar word ik blij van?

Noteer nu de dingen waar jij wél blij van wordt. Schrijf alle mogelijke dingen op die door jouw hoofd schieten, hoe klein ze ook zijn. Waar word jij gelukkig van? Wat vind jij leuk om te doen? Waar haal jij voldoening uit? Wat vind jij belangrijk? Zijn er mensen om jou heen waarvan jij vindt dat ze iets leuks doen en daar stiekem jaloers op bent? Ook al vind je bepaalde dingen spannend of eng, schrijf het dan juist op! Vaak hoor of lees je wel eens dat mensen diep van binnen weten wat ze willen, maar het gewoon niet durven omdat het onmogelijk lijkt of dat ze denken dat het te hoog gegrepen is. Dan moet je het juist doen! Dat is natuurlijk heel makkelijk gezegd, maar als je het opschrijft heb je al een klein eerste stapje gezet.

 

3. Ga dingen doen en uitproberen

Als je er alleen maar aan blijft denken, weet je nooit of het bij je past. Hoe eng iets ook lijkt, begin met kleine stapjes. Dit is de enige manier om erachter te komen of iets bij je past of niet. Het zou jammer zijn als jij kansen mist doordat het alleen maar bij dromen blijft. Probeer knopen door te hakken en blijf niet te lang keuzes uitstellen omdat je ‘bang’ bent dat je misschien de verkeerde keuze zal gaan maken. Zie je er tegenop om dat eerste stapje te zetten? Niet nodig! Het betekent namelijk niet dat je automatisch al een definitieve keuze hebt gemaakt. Maar door in actie te komen, blijft het niet alleen bij dromen en kun jij erachter komen wat jij wel of niet wilt! Dus kom van die bank af en just do it!

 

4. Wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken?

Bedenk wat jij nodig hebt om jouw doelen te bereiken. In de meeste gevallen is het namelijk niet mogelijk om direct naar jouw hoofddoel te gaan. Als dit het geval was, hadden we dat natuurlijk allemaal al gedaan. Vaak dien je eerst kleinere doelen op te stellen voordat jij jouw hoofddoel kunt bereiken. Vraag jezelf af wat jij nodig hebt of wat jij ervoor moet doen om jouw doelen bereiken. Schrijf of type deze allemaal voor je uit. Je zou eventueel ook met een loopbaancoach kunnen praten. Deze persoon kent jou verder niet en heeft geen belangen bij jouw keuzes.

 

Kan ik nu de vraag ‘wat wil ik?’ beantwoorden?

Het is niet per se dat als je deze 4 stappen doorloopt, je concreet weet wat je wilt. Wel weet je dan in ieder geval welke richting jij op wilt en wat je absoluut niet leuk vindt. Ga vooral je dromen achterna, luister naar jezelf en niet naar anderen. Krijg jij ook zoveel stress van al die keuzes? No worries, lees dan ons artikel over omgaan met keuzestress. Jouw stress zal als sneeuw voor de zon verdwijnen!

OOK INTERESSANT