Ben jij geschikt voor een commerciële functie?

Tips voor commerciële young professionals – 13 Dec 2021 door Mathilde den Exter

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en lijkt een commerciële functie jou wel wat? Weet jij alleen nog niet of jij geschikt bent voor de commerciële branche? Er zijn erg veel verschillende functies in de commerciële branche, dus voor ieder is er wat wils. Dan kun je natuurlijk ook nog kiezen in welke branche jij wilt werken. Heb jij het in je om in een commerciële functie te werken?

Competenties
Welke competenties heb jij onder andere nodig voor een commerciële functie? Deze kunnen natuurlijk per functie verschillen, maar hieronder staan de meest algemene competenties voor de gehele commerciële branche.

 • Resultaat gericht
  Deze is eigenlijk vanzelfsprekend en zal je vrijwel in elke commerciële vacature tegenkomen. Desondanks is dit wel één van de belangrijkste competenties. Namelijk het stellen van doelen en resultaten willen halen. Jij dient competitief te zijn en elk opgestelde doel te willen behalen. 
 • Communicatief sterk
  Jij bent niet op jouw mondje gevallen en durft te zeggen wat jij denkt. Je weet je goed te uiten en kunt dit met een bepaalde overtuigingskracht doen. Daarnaast weet jij ook precies wat de (potentiële) klant wilt, dankzij jouw inlevingsvermogen. Zo weet jij precies wat de wensen en behoeften van de klant zijn. 
 • Ondernemend
  Je steekt graag de handen uit de mouwen en ziet verkoopkansen als vóórdat een ander het ziet. Met jouw proactieve houding ben jij een aanpakker! 

Carrière maken 
Voordat jij aan jouw carrière in de commerciële branche begint, is het goed om te weten of er doorgroeimogelijkheden zijn. Houd er wel rekening mee dat dit afhankelijk kan zijn van jouw opleiding en competenties. De commerciële branche is zeer breed en heeft veel doorgroeimogelijkheden. Uiteraard begint iedereen onderaan de ladder en moet zich dankzij hard werken omhoog klimmen. Maar door een flinke dosis enthousiasme en ambitie kom je er wel. 

Meest voorkomende functies
Het kan zijn dat elk bedrijf de commerciële functie net een andere benaming geeft, maar dit zijn de meest voorkomende functietitels.

 • Account executive
  In deze functie begeleidt jij jouw klanten bij het aankopen van een product en zorgt ervoor dat ze tevreden blijven. Jij bent verantwoordelijk voor jouw klantenbestand.
 • Sales support medewerker
  Als echte spin in het web en met jouw alles overziende blik, ben jij eerste aanspreekpunt voor de klant en jouw collega’s. Dit doe jij door alle mogelijke vragen en problemen op te lossen en bijkomende administratieve taken te behandelen. 
 • Consultant
  Met behulp van jouw deskundigheid (dit kan op elk gebied zijn) geef jij advies aan jouw klant en help jij ze met problemen oplossen. Jij denkt dan ook in oplossingen en niet in problemen.


Herken jij jezelf in bovenstaande competenties? Check voor meer informatie onze pagina over de commerciële branche! (link naar landingspagina commercieel JUSTIN)

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.