JUSTIN Recruitment
JUSTIN Recruitment
Ben jij geschikt voor een commerciële functie?

Ben jij geschikt voor een commerciële functie?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en lijkt een commerciële functie jou wel wat? Weet jij alleen nog niet of jij geschikt bent voor de commerciële branche? Commerciële functies worden ook wel eens sales functies genoemd. Binnen sales zijn er een aantal veel voorkomende werkzaamheden waar jij waarschijnlijk mee te maken krijgt. Denk hierbij aan verkoop, klantcontact en acquisitie. Maar er zijn over het algemeen erg veel verschillende functies in de commerciële branche, dus voor ieder is er wat wils. Dan kun je natuurlijk ook nog kiezen in welke branche jij wilt werken. Heb jij het in je om in een commerciële functie te werken?

Competenties

Welke competenties heb jij onder andere nodig voor een commerciële functie? Deze kunnen natuurlijk per functie en ook nog eens per branche verschillen, maar hieronder staan de meest algemene competenties voor de gehele commerciële branche. 

 • Resultaat gericht
  Deze is eigenlijk vanzelfsprekend en zal je vrijwel in elke commerciële vacature tegenkomen. Desondanks is dit wel één van de belangrijkste competenties. Namelijk het stellen van doelen en resultaten willen halen. De sales wereld is erg competitief. Jij bent er namelijk van overtuigd dat jouw product of dienst het beste aansluit bij de behoeften van jouw klant. Maar dat vindt een ander natuurlijk ook! Daarom ben je niet bang voor harde concurrentie en zet jij je in om elk opgesteld doel te behalen. 
 • Communicatief sterk
  Jij bent niet op jouw mondje gevallen en durft te zeggen wat jij denkt. Je weet je goed te uiten en kunt dit met een bepaalde overtuigingskracht doen. Daarnaast weet jij ook precies wat de (potentiële) klant wil, dankzij jouw inlevingsvermogen. Zo weet jij precies wat de wensen en behoeften van de klant zijn en speel je daar snel op in. Snel, want zoals eerder aangegeven ligt er vaak concurrentie op de loer. Daarom overdonder jij klanten met op maat gemaakt advies en een een proactieve houding. 
 • Ondernemend
  Je steekt graag de handen uit de mouwen en ziet verkoopkansen als vóórdat een ander het ziet. Als echte aanpakker volg jij nauwgezet de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied op. Is er een klant die jij weer een stapje verder kan helpen door deze nieuwe mogelijkheden? Dan heb jij de telefoon al in je handen. Misschien spring je zelfs meteen in de auto om even langs te rijden. Je laat het in ieder geval niet aan je voorbijgaan!

Carrière maken 

Voordat jij aan jouw carrière in de commerciële branche begint, is het goed om te weten of er doorgroeimogelijkheden zijn. Houd er wel rekening mee dat dit afhankelijk kan zijn van jouw opleiding en competenties. De commerciële branche is zeer breed en heeft veel doorgroeimogelijkheden. Uiteraard begint iedereen onderaan de ladder en moet zich dankzij hard werken omhoog klimmen. Maar door een flinke dosis enthousiasme en ambitie kom je er wel. 

Meest voorkomende functies

Het kan zijn dat elk bedrijf de commerciële functie net een andere benaming geeft, maar dit zijn de meest voorkomende functietitels.

 • Account executive
  In deze functie begeleid jij jouw klanten bij het aankopen van een product of dienst en zorg je ervoor dat ze tevreden blijven. Jij bent verantwoordelijk voor jouw klantenbestand. Daarnaast ga je actief op zoek naar nieuwe potentiële klanten die jouw hulp kunnen gebruiken. 
 • Sales support medewerker
  Als echte spin in het web en met jouw alles overziende blik, ben jij eerste aanspreekpunt voor de klant en jouw collega’s. Dit doe jij door alle mogelijke vragen en problemen op te lossen en bijkomende administratieve taken te behandelen. 
 • Consultant
  Met behulp van jouw deskundigheid (dit kan op elk gebied zijn) geef jij advies aan jouw klant en help jij ze met problemen oplossen. Je denkt dan ook in oplossingen en niet in problemen. Je zorgt dat je advies op maat biedt zodat klanten met veel plezier en vertrouwen bij je terugkomen.


Herken jij jezelf in bovenstaande competenties? Sta je misschien al te springen om jouw talenten in te zetten binnen sales? Check voor meer informatie onze pagina over de commerciële branche! 

Bekijk een van onze vacatures

job-image
24 - 32 uur, 32 - 36 uur, 36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Nieuw-Vennep
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Rotterdam
Nieuw
job-image
16 - 24 uur, 24 - 32 uur, 32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 2.700 - 3.200
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Alphen aan den Rijn
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Nieuw-Vennep 3.000 - 3.300

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.