JUSTIN Recruitment
JUSTIN Recruitment

Wat is een referentie?

Als je bezig bent met solliciteren, dan heb je vast wel eens het woord "referentie" voorbij zien komen. Of niet, want het is tegenwoordig geen standaard onderdeel van een sollicitatieprocedure. Maar waarom wordt er dan (soms) naar gevraagd en wat wordt er eigenlijk mee gedaan? JUSTIN vertelt je er meer over!

 

Wat is een referentie eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin. Een referentie verwijst vaak naar een leidinggevende die jou in actie heeft gezien op de werkvloer en die een potentieel werkgever daar dus meer over zou kunnen vertellen. Jouw nieuwe leidinggevende wil namelijk zeker weten dat jij dé persoon voor de functie bent en een referentie helpt daarbij. Het zou vanuit een bedrijfsoogpunt namelijk zonde zijn om in een nieuwe medewerker te investeren, als al snel blijkt dat de functie en de persoon toch niet bij elkaar passen. 


Tijdens de sollicitatieprocedure kan een potentieel werkgever dus aan jou vragen of ze een referentie mogen inwinnen. Meestal bij het bedrijf waar je recent hebt gewerkt. Die referentie wordt dus ingewonnen om te achterhalen welke exacte werkzaamheden je uitvoerde in jouw vorige functie en hoe je deze hebt aangepakt. Bijvoorbeeld: Hoe ging Thomas te werk op het moment dat er plotseling dringende taken aan zijn workload werden toegevoegd?


Referenties worden over het algemeen telefonisch of schriftelijk ingewonnen. Sommige werkgevers geven werknemers een document (getuigschrift) mee wanneer ze uit dienst gaan. Dit document bevat meer informatie over hoe lang iemand in dienst is geweest en welke werkzaamheden de medewerker in die periode heeft verricht. Het is vaak minder persoonlijk dan een zelf ingewonnen referentie, dus een bedrijf kan toch nog vragen of ze zelf een referentie mogen inwinnen. Een getuigschrift wordt niet per sé standaard meegegeven, maar je kunt er altijd om vragen. Eerlijk is eerlijk, wij zijn een voorstander van een telefonische referentie. De manier waarop een voormalig werkgever over je vertelt komt veel positiever over dan er zwart op wit kan worden uitgedrukt.

 

Wanneer wordt er om een referentie gevraagd?

Een referentie kan door meerdere partijen op verschillende momenten worden aangevraagd. Lekker vaag, maar er zijn gewoon geen exacte regels voor. Zo kan een bedrijf waar je solliciteert ernaar vragen na een eerste gesprek, of kan het al tijdens de kennismaking ter sprake komen wanneer je via een recruitment partij solliciteert. Bij JUSTIN Recruitment winnen we bijvoorbeeld vaak een referentie in na de kennismaking, maar voor we je voorstellen bij een bedrijf. Op die manier kunnen we een zo uitgebreid en relevant mogelijk beeld van je scheppen en weet het bedrijf meteen op welke manieren jij een fantastische aanwinst voor het team zou kunnen zijn. We blazen ze dus het liefts in één keer omver!

 

Wie vraag je dan het beste als referentie?

We twijfelen er geen moment aan dat vrienden en familie je als geen ander kennen, toch is het niet heel handig om ze als referentie op te geven. Ondanks dat het gaaf is dat je 63 keer kunt hooghouden en dat je het gras van de buurvrouw maait, kunnen ze waarschijnlijk je professionele competenties en ervaring op de werkvloer niet op de juiste manier toelichten. Daarnaast is de kans klein dat vrienden en familie objectief zijn, iets wat een toekomstige opdrachtgever wel nodig heeft. Want laten we eerlijk zijn, niemand is perfect. 

 

We raden dus aan om een voormalig leidinggevende als referentie op te geven. Dit kan een manager, teamleider of mentor zijn. Zij waren tijdens je dienstverband verantwoordelijk voor jouw functioneren en ontwikkeling, waardoor ze het beste je groei binnen de functie kunnen vertalen naar een nieuwe werkgever. Klinkt spannend, maar het helpt je echt alleen maar verder. Want als een werkgever weet wat jij lastig vindt, dan kunnen ze hier tijdens je inwerktraject meer aandacht aan besteden. 

 

Hoe wordt een ingewonnen referentie gebruikt?

Oké, je hebt nu dus de perfecte referentie gevonden die een organisatie alles kan vertellen over je kwaliteiten op de werkvloer. Wat doet een bedrijf daar dan mee? 


Zoals eerder vermeld kunnen referenties telefonisch of schriftelijk worden ingewonnen. Iedere organisatie pakt dit anders aan. Na het opvragen van de contactgegevens en de goedkeuring om contact op te nemen met jouw referentie, proberen we bij JUSTIN Recruitment bijvoorbeeld altijd telefonisch een referentie in te winnen. We vinden het namelijk altijd fijn om persoonlijk contact te hebben, zodat we kunnen uitleggen wie we zijn en wat we voor jou willen betekenen. Op deze manier kunnen we vervolgens gericht vragen stellen en eventueel vervolgvragen stellen op basis van de antwoorden die we krijgen. Met al die informatie zorgen wij er dan weer voor dat je voorstel écht duidelijk maakt wat jouw meerwaarde voor een bedrijf zal zijn. Want daar gaan we uiteindelijk voor!

 

Nice to know

Je weet nu wat een referentie is en hoe we hier binnen recruitment gebruik van maken. Het is simpel genoeg; we vragen om een referentie, je geeft een referentie, we bellen de referentie en je bent weer een stap dichterbij die nieuwe baan. Toch hebben we nog een aantal tips om het hele proces voor iedereen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Benaderen, mag dat zomaar?

Referenties mogen niet zonder jouw toestemming worden ingewonnen. Dit is wettelijk bepaald. Dat betekent onder andere dat je mag weigeren een referentie op te geven. Toch raden we aan om in ieder geval één contactpersoon in gedachten te houden. Positieve bevestiging van jouw capaciteiten kan namelijk alleen maar in je voordeel werken.

 

Heads up: licht je referentie in

Om je voormalig werkgever of leidinggevende niet te laten schrikken is het altijd netjes om ze op de hoogte te brengen van een mogelijke benadering door een recruiter of HR medewerker. Verkleint trouwens ook de kans dat je referentie het als een vreemd sales belletje ziet en meteen ophangt. Je kan een bedrijf gewoon laten weten dat je iemand eerst zelf op de hoogte wilt brengen. Vervolgens kun je het bedrijf alsnog toestemming geven om je referentie te benaderen.

 

Referenties en je cv

Referenties wel of niet op je cv vermelden sluit een beetje aan bij de vorige punten. We raden sollicitanten meestal af om contactgegevens van derden op een cv te vermelden. Je weet maar nooit door wie je cv allemaal bekeken wordt, zeker als je deze tijdens je zoektocht upload bij een cv database. Referenties zitten waarschijnlijk niet te wachten op onaangekondigde telefoontjes, daar zou niemand blij van worden.

 

Huidige werkgever als referentie?

Mag je een huidige werkgever opgeven als referentie? Jazeker! Het is natuurlijk wel belangrijk dat je werkgever weet dat je aan het solliciteren bent. Anders kom je waarschijnlijk in een ongemakkelijke situatie terecht, ook niet ideaal. Is je werkgever niet op de hoogte dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en vraagt een bedrijf toch of ze hier een referentie mogen inwinnen? Dan leg je gewoon uit dat dit niet mogelijk is.

 

De kracht van LinkedIn

Ja ja, er valt nog genoeg te ontdekken aan de wondere wereld van LinkedIn. Wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om referenties aan te vragen? Deze verschijnen dan op je profiel. Maar dat is niet alles, je kan ook vaardigheden die op je profiel staan laten bevestigen door anderen. Op die manier geeft iemand aan dat jij inderdaad over de betreffende vaardigheden beschikt. Aangezien veel recruiters en HR-medewerkers tegenwoordig gebruikmaken van LinkedIn, is het zeker niet verkeerd om extra aandacht te besteden aan je profiel!

 

Dat is het! Nu weet je exact wat het betekent wanneer een bedrijf vraagt of ze een referentie kunnen inwinnen. Dat is hartstikke leuk, maar moet je eerst nog op zoek naar de perfecte baan om die procedure in gang te zetten? Kijk dan zeker even naar al onze openstaande vacatures.

 

Bekijk een van onze vacatures

job-image
< 16 uur, 16 - 24 uur Aalsmeer 2.775 - 3.725
Nieuw
job-image
36 - 40 uur, 32 - 36 uur Amsterdam 3.000 - 4.000
Nieuw
job-image
36 - 40 uur, 32 - 36 uur Amsterdam 3.000 - 3.500
Nieuw
job-image
24 - 32 uur, 36 - 40 uur, 32 - 36 uur Amsterdam 2.500 - 3.000
Nieuw
job-image
36 - 40 uur, 32 - 36 uur Aalsmeer
Nieuw
job-image
36 - 40 uur, 32 - 36 uur Aalsmeer
Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.