JUSTIN Recruitment
JUSTIN Recruitment
Hoe creëer je een productieve werkomgeving?

Hoe creëer je een productieve werkomgeving?

De werkomgeving in je bedrijf kan een grote invloed hebben op de productiviteit en gezondheid van jouw werknemers. Daarnaast heeft die productiviteit en gezondheid van de medewerkers een positief effect op jouw bedrijf, want productiviteit verhoogt de omzet. Het is dan ook van belang een productieve werkomgeving te realiseren om werknemers te stimuleren zo efficiënt mogelijk te werken. Check hier onze tips voor een productieve werkomgeving!

 

1. Groen om je heen

Het is bewezen dat groen om je heen je 15% productiever maakt en hierdoor dus een positief effect heeft op de prestaties van uw werknemers. Planten filteren de lucht in het kantoor en hebben dus een schone en gezonde werking. De frisse zuurstof in het kantoor zorgt voor een hoger concentratievermogen en dus een productieve werkomgeving. Ook verlagen planten ook nog eens het stresslevel. Daarnaast staat het gewoon hartstikke leuk in het interieur. Helemaal als je verschillende soorten planten in diverse maten neemt. Deze kunnen worden geplant om het interieur wat op te fleuren. Over het interieur gesproken…

 

2. Interieur

Niemand wordt blij van een saai en grijs kantoor. Zet bureaus indien mogelijk naast het raam of plaats grotere ramen zodat er natuurlijk daglicht naar binnen kan vallen. Zorg voor modern, maar comfortabel meubilair. Je personeel is vaker aanwezig op kantoor dan thuis, waardoor comfort een belangrijk punt is. Het meubilair moet ook inspirerend zijn om als productieve werkomgeving te fungeren. Plaats her en der wat loungebanken en stoelen, zodat er ook ‘gechild’ kan worden. Probeer hierin balans te vinden tussen stijl en comfort.

De keuze van de kleur voor het kantoor kan ook erg bepalend zijn voor de sfeer en inspiratie. Lichte tinten laten het kantoor optisch groter lijken en ogen rustig, terwijl een vrolijke kleur de ruimte weer opfleurt en inspireert. Afhankelijk van het soort werkruimte zou je dus de kleur kunnen bepalen. Ook kun je een aantal mooie kunstwerken ophangen voor de creativiteit en inspiratie.

 

3. Klimaatbeheersing

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je personeel met klapperende tanden achter het bureau zit. Of juist het tegenovergestelde, dat ze in strandkleding op kantoor verschijnen. Het klimaatbeheer wordt vaak onderschat, terwijl een juiste temperatuur en een goede luchtkwaliteit in het kantoor van groot belang is. Door te zorgen voor een optimaal werkklimaat, verhoog je hiermee de productiviteit van je werknemers. Daarnaast gaat een goede ventilatie gezondheidsklachten tegen zoals hoofdpijn. Indien het niet mogelijk is om een klimaatregeling te laten installeren, kun je ook denken aan ramen die op kiepstand kunnen. Voor de temperatuur kun je zonwering laten plaatsen om de hete zon tegen te houden. In de wintermaanden is vloerverwarming ideaal.

 

4. Werkplekken

De werkplek is een essentiële factor voor de productiviteit van werknemers. Met name bij concentratie-gerichte onderdelen waarbij er (individueel) gefocust moet worden. Daarnaast dient er ook ruimte te zijn voor samenwerking en brainstormsessies. Kortom, creëer meerdere werkruimtes waarbij er zowel individueel als in groepen kan worden gewerkt. En uiteraard niet te vergeten; waar de vrijmibo kan worden gehouden zonder de harde werkers te storen! Nu hoef je niet meteen het hele kantoor te verbouwen, maar een aantal aanpassingen zijn al voldoende. Is dat niet mogelijk? Overeeg dan flexwerken en hoe je dit kunt toepassen. Flexwerken, ook wel Het Nieuwe Werken genoemd, is een manier van werken waarbij werknemers zelf kunnen indelen waar en wanneer zij willen werken. Zo kunnen ze zelf kiezen op welke locatie en op welk tijdstip zij willen werken. Zij weten immers zelf wanneer ze het meest efficiënt en productief zijn.

 

5. Overige faciliteiten

Goede koffie is voor de meeste werknemers een essentieel onderdeel voor productiviteit. Dit is brandstof waarmee zij de dag kunnen doorkomen. Nu klinkt dit wel een beetje dramatisch, maar veel werknemers worden gelukkig van goede koffie. Een andere eis voor werknemers kan zijn, dat zij de mogelijkheid willen hebben om te kunnen sporten. Wellicht ken je het zelf ook wel, dat je ’s avonds thuiskomt en helemaal geen zin meer hebt om te sporten. Hoe fijn is het dan als er de mogelijk is om direct uit werk naar de sportschool te kunnen gaan? Geen excuses meer! Daarnaast is sporten een uitstekende manier voor je werknemers om stress te kunnen ontladen van de werkdag. Over gezond bezig zijn gesproken, een gezonde lunch kan ook niet ontbreken op kantoor. Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat iedereen energiek en gezond blijft.

 

6. Goedwerkende technologie

Er is bijna niets irritanter dan slechte WiFi of software die steeds vastloopt, waardoor de ICT afdeling weer moet worden gebeld. Met de huidige technologische ontwikkelingen, moet je als werkgever wel een beetje bij de tijd blijven en moderne software gebruiken die het werknemers mogelijk maakt om efficiënt te werken. Heb je personeel dat thuiswerkt? Dan is deze technologie al helemaal nodig om op afstand te kunnen blijven samenwerken. Om deze reden ben je al helemaal in uw voordeel als je tip nummer 4 opvolgt, het aanbieden van flexplekken! Als elk personeelslid een laptop heeft, kan diegene gaan en staan waar hij of zij wilt. Daarnaast trek je met nieuwere technologie ook nieuwere doelgroepen aan. Met goedwerkende technologie bevorder je de productiviteit enorm! Ben jij op de hoogte van de nieuwste technologie en (digitale) tools?

Extra tip

Een prettige en gezonde werkomgeving gaat werkstress tegen binnen je bedrijf, dit verlaagt weer de kans op ziekteverzuim. Met de FNV werkklimaat app kun je checken of jij en je personeel nog veilig en gezond op de werkplek aanwezig kunnen zijn.

Bekijk een van onze vacatures

job-image
36 - 40 uur Amsterdam 2.400 - 2.600
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 3.000 - 4.000
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Rotterdam 3.500 - 4.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 3.000 - 3.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.600
Nieuw
job-image
36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.700
Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.