JUSTIN Recruitment
JUSTIN Recruitment
Just getting started? Eerste werkdag bij een nieuwe baan

Eerste werkdag bij een nieuwe baan


Daar is hij dan, die eerste werkdag. Maakt niet uit of je het je eerste baan is, of dat je een overstap maakt naar een nieuw bedrijf; die eerste werkdag bij een nieuwe baan blijft ontzettend spannend. 

Het is ook helemaal niet erg als je dit als stressvol of intensief ervaart. Echt, we hebben het gegarandeerd allemaal meegemaakt. Maar dat betekent niet dat je het voor jezelf niet wat aangenamer kunt maken. Zeker als je erbij stilstaat dat je gewoon gaat starten bij het bedrijf waar je ontzettend enthousiast over bent. Waar je al een hele sollicitatieprocedure voor hebt afgerond en uiteindelijk die handtekening hebt kunnen zetten. Waar maak je je eigenlijk nog druk om, toch?

Een goede voorbereiding ...

Is het halve werk zeggen ze altijd. Een belangrijke eerste stap van je eerste dag bij een nieuwe baan dus. Want als je een aantal stressvolle zaken van tevoren kunt aanpakken, dan begin je de dag zelf meteen een stuk rustiger. Wat kun je doen om je goed voor te bereiden?

Nachtrust

Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als de adrenaline door je lijf giert. Toch is het belangrijk om jezelf rust te gunnen. Met een helder hoofd de dag starten helpt namelijk om informatie beter te absorberen en om meer rust in je lichaam te creëren. Vind je dit lastig? Dan helpen de tips van hersenonderzoek.nl je misschien om beter te slapen.

Leg je spullen alvast klaar

Er is niets zo vervelend als racen tegen de klok. Leg daarom je kleding en je tas voor de volgende dag alvast klaar om de twintig minuten durende keuzestress over lichtblauw of donkerblauw te voorkomen. En je lunch? Mocht je de mogelijkheid hebben, vraag dan aan je contactpersoon bij het bedrijf of je deze zelf moet meenemen of niet. Als dat niet kan, bereid bij twijfel dan toch iets voor. Op die manier zit je in ieder geval niet halverwege de dag met een lege maag. Oh, en vergeet ook zeker niet iets mee te nemen voor de lekkere trek, wat extra vitaminen of 'second breakfast'.

Neem een laptop of notitieblok mee

Je krijgt tijdens een eerste dag veel nieuwe informatie. Er wordt natuurlijk niet van je verwacht dat je alles meteen onthoudt, maar de belangrijkste punten moeten wel ergens blijven hangen. Neem dus een laptop, tablet of notitieblok mee en schrijven maar! Zo kun je later altijd opnieuw bekijken wat er allemaal is verteld. Zeker aan het einde van de dag kun je vermoeid raken, daarom is het fijn om je eigen notities te hebben. Wie weet komen er bij het nalezen toch nog vragen op waar je op het moment zelf niet aan dacht.

Bekijk de website en het team nog een keer

Het is altijd nuttig om van tevoren na te gaan wie bij welke afdeling hoort en wie je directe collega’s zijn. Soms organiseren bedrijven voor je eerste werkdag al een informele call of meeting om het team te ontmoeten, maar dit is niet altijd het geval. Check dus zeker even wie je binnenkort dagelijks tegen het lijf loopt bij het koffiezetapparaat.

Verder is het ook geen slecht idee om de waarden en visie van het bedrijf nog een keer op je netvlies te hebben. Het helpt namelijk om te begrijpen waarom er bepaalde werkwijzen en een bepaalde structuur wordt toegepast als het doel duidelijk is. 

Klaar om te gaan?

Voorbereiding geregeld, nu op naar de dag zelf. Gelukkig hebben we nog een aantal tips om op je eerste werkdag bij een nieuwe baan meteen een goede indruk achter te laten. 

Kom op tijd

Net zoals bij een sollicitatiegesprek eigenlijk. Kom liever te vroeg, dan te laat. Het laat zien dat je dit serieus neemt en dat je enthousiast bent om aan de slag te gaan. Denk je dat je door omstandigheden toch te laat zult aankomen? Bel dan altijd even naar je contactpersoon om dit op tijd aan te geven. Dus voor de daadwerkelijk afgesproken tijd en niet als deze persoon al een kwartier op je staat te wachten.

Introduceer jezelf

Er ligt vandaag aardig wat druk op je schouders en er zijn veel gezichten die vragend naar je kijken. Dat kan best intimiderend zijn. Maar dit zijn de mensen waar jij vanaf nu dagelijks mee in contact bent, dus wees assertief en introduceer jezelf. En hoe verleidelijk het ook klinkt om na een stortvloed aan informatie tijdens de lunch apart te gaan zitten en even een moment voor jezelf te nemen, toch kun je dit de eerste dagen beter niet doen. Probeer je collega’s beter te leren kennen. Dat maakt je eerste week meteen een stuk gezelliger. Stel ook gerust vragen over het bedrijf, of over andere dingen zoals waar de batterijen liggen omdat je waarschijnlijk net die ene lege muis te pakken hebt gekregen. 

Luister en stel vragen

Het is normaal dat je niet alles al weet en er is ook niemand die dit van je verwacht. Wees dus niet bang om vragen te stellen wanneer je er niet helemaal uitkomt. Het is belangrijk dat je goed begrijpt wat je taken zijn en wat er van je wordt verwacht. Op basis van de vragen die je stelt begrijpt je leidinggevende ook meteen beter waar hij of zij het inwerktraject verder moet uitbreiden of aanpassen. Win-win! 

Luister verder niet alleen naar werkgerelateerde informatie, maar observeer ook de ongeschreven regels en gewoonten binnen de organisatie. Dat maakt het een stuk makkelijker om goed te integreren.

Je eerste werkdag zit er alweer op

Dat was vast ontzettend leerzaam, maar ook intensief. Niet getreurd, voor je het weet heb je eigen ritme te pakken. Werk niet onnodig over op je eerste werkdag, want er komt al genoeg op je af. Laat alles lekker bezinken en neem je rust. Morgen is er weer een dag!

 

Bekijk een van onze vacatures

job-image
24 - 32 uur, 32 - 36 uur, 36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.500
Nieuw
job-image
24 - 32 uur, 32 - 36 uur Rotterdam 4.000 - 4.500
Nieuw
job-image
36 - 40 uur Nieuw-Vennep 2.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Nieuw-Vennep
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 2.400 - 2.700
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Rotterdam
Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.