Zo maak je een goede indruk tijdens je sollicitatiegesprek!
Het is zover. Je hebt je uiterste best gedaan om die knallende motivatiebrief te schrijven. Cv erbij en hup, verzenden. Even later verschijnt er dan een e-mail in je inbox: “Bedankt voor je sollicitatie, we nodigen je graag uit voor een eerste gesprek.”. Yes, weer een stap dichterbij! En nu? Geen zorgen, JUSTIN denkt met je mee!
Bereid je goed voor!
Een eerste gesprek is altijd spannend. Vaak vormt het bedrijf hier al een idee over of jij binnen het team zou passen. Daarnaast is het jouw kans om vanuit je eigen perspectief hetzelfde te peilen. Kortom, er hangt al best wel wat af van zo'n eerste kennismaking. Hoe zorg je er dan voor dat je zelf een goede indruk achterlaat én voldoende tijd neemt om te beoordelen of de organisatie en de functie wel echt bij jou passen?
Ken jezelf en je cv
Onze tip? Gebruik je cv als leidraad. Klinkt een beetje voor de hand liggend, maar het kan best lastig zijn om de kern van je verhaal niet kwijt te raken tijdens een sollicitatiegesprek. Spanning, tijdsdruk, een onbekende omgeving en dan tegelijk het beste van jezelf willen laten zien. Je cv is dan een perfect hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je zeker alle relevantie informatie voor de functie hebt kunnen vertellen.
Dat betekent niet je cv woord voor woord doornemen. Die hebben ze zelf ook al bekeken voor je de uitnodiging kreeg. Vertel vooral waarom bepaalde werkervaring erin staat. Vertel over de keuzes die je hebt gemaakt en welke gedachten erachter lagen. Waarom heb je voor een bepaalde opleiding gekozen? Hoe ben je in een bepaalde functie terecht gekomen? Geef het bedrijf meer inzicht in jou als persoon en hoe jouw beslissingen je hebben gevormd.
Door je eigen cv als leidraad te gebruiken kun je dus een voor jou bekende structuur aanhouden én je beantwoordt waarschijnlijk meteen al een aantal vragen die de persoon tegenover je heeft. Professionele kwaliteiten afgevinkt? Dan kun je daarna altijd wat meer over jezelf en je passies vertellen. Of vragen of ze pinpongtafel hebben.
Lees je van tevoren goed in
Net zo belangrijk als het vertellen wie jij bent, is het laten zien waarom je voor dit specifieke bedrijf hebt gekozen. Zelf wil je natuurlijk weten of je hier iedere dag met plezier naartoe zult gaan. En zij zijn dan weer benieuwd of je echt interesse hebt in wat ze als organisatie doen en waar ze voor staan.
Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in wat ze doen; wat de kernwaarden zijn en wat de bedrijfscultuur is. Zijn er genoeg raakvlakken met de professionele omgeving waar jij jezelf in ziet werken? Zo ja, dan moet je het bedrijf daar ook van kunnen overtuigen. Leg verbanden tussen je cv en motivatie aan de ene kant en de kernwaarden van het bedrijf aan de andere kant. Waarom ben jij de beste match voor het bedrijf?
Vergeet ook niet te kijken of je goed begrijpt wat de rol precies inhoudt en welke kennis en vaardigheden er van jou worden verwacht. Sluit dit goed aan bij de functie die je voor ogen hebt? De inhoud van een functie verschilt vaak per sector en zelfs per bedrijf. Misschien kom je er zelfs achter dat de inhoud van de functie niet helemaal duidelijk is. Dat is niet erg, want tijdens het gesprek kun je altijd vragen stellen. Sterker nog, we raden het aan.
Knallen met concrete voorbeelden
Ben je overtuigd dat je voor deze functie gemaakt bent en dat dit bedrijf jouw professionele Walhalla wordt? Hoe overtuig je daar je gesprekspartner dan ook van?
Ze weten natuurlijk al dat je cv aansluit bij het functieprofiel, anders zou je daar niet zitten. Nu zijn ze natuurlijk benieuwd naar de persoon achter het cv en de ervaring die je doorheen de tijd hebt opgedaan. Vanuit punt 1 weet je al dat het belangrijk is om de motivatie achter verschillende carrièrestappen toe te lichten. Laten we dit nog concreter maken; probeer ook vragen te beantwoorden aan de hand van situaties die je hebt meegemaakt.
Voorbeeld: “Zou je jezelf als proactief omschrijven?” Uiteraard! Illustreer vervolgens in welke zo recent mogelijke situatie jij proactief gehandeld hebt. Zo recent mogelijk, want een situatie van een maand geleden heeft wat meer draagvlak dan eentje van zeven jaar geleden. Een veelgebruikte methode om dit te doen is de STAR-methode. Dit staat voor:
Situatie: Wat was de situatie?
Taak: Wat waren je taken (vanuit jouw functie) in deze situatie?
Activiteiten: Welke handelingen heb je concreet ondernomen?
Resultaat: Wat was het resultaat hiervan?
Op die manier creëer je een concreet beeld van hoe jij in bepaalde situaties handelt. Deze specifieke voorbeelden laten vaak een blijvende indruk achter. En dat werkt alleen maar in je voordeel, zeker als je niet de enige bent die voor de functie gaat.
En tijdens het gesprek zelf?
Preparation is key, maar ook op het moment zelf kun je een aantal tips & tricks toepassen om meer kans te maken op dat tweede gesprek.
Wees op tijd
Toen ik aan mijn collega’s vroeg wat zij onacceptabel vinden bij een sollicitatiegesprek, zeiden ze allemaal dat zonder geldige reden te laat komen echt niet kan.
Op tijd komen geeft aan dat je punctueel bent, maar ook dat je het gesprek serieus neemt. Daarnaast toont het begrip voor de waarde van zowel jouw tijd als die van je gesprekspartner. Te laat komen wordt daarentegen vaker geassocieerd met een gebrek aan discipline en een ongemotiveerde houding. En dan heb je nog niet eens de kans gehad om iets te vertellen.
Je kunt dus beter 10 minuten te vroeg zijn, dan 5 minuten te laat. Hou altijd rekening met mogelijke vertragingen, files, treinstoringen, overstekende ganzen of openstaande bruggen.
Handen schudden?
In deze tijd kan dit nog wel eens voor ongemakkelijke situaties zorgen. Ons advies? Leg het initiatief bij het bedrijf. Sommige organisaties vinden het fijn om een hand te geven, andere bedrijven geven aan dat ze zich hier niet prettig bij voelen. Twijfel je nog steeds wat de juiste benadering is? Vraag het gewoon! Aandacht voor de bedrijfscultuur wordt alleen maar gewaardeerd.
Hou rekening met de setting
Ga je in strak in het pak of is dat toch weer teveel van het goede? Soms sturen bedrijven je ter voorbereiding een specifieke dresscode, maar dat gebeurt niet altijd. Daarom kun je het beste beroep doen op je eerdere onderzoek. Kijk naar de website en de social media pagina’s van het bedrijf. Wat dragen je toekomstige collega’s volgens deze bronnen? (Gebruik dan alleen niet de foto van die ene wilde vrijmibo als referentie)
Daarnaast is het belangrijk om tijdens het gesprek rekening te houden met de sfeer en het taalgebruik van je gesprekspartner. De gespreksvorm tijdens de sollicitatie geeft vaak een indicatie over hoe collega's op de werkvloer met elkaar omgaan. Dit betekent niet dat je je hele persoonlijkheid overboord moet gooien. Wees je hier alleen wel bewust van.
Oogcontact
Het klinkt misschien vreemd, maar ook oogcontact is een belangrijk punt. Voldoende oogcontact is belangrijk om een connectie te hebben met je gesprekspartner. Wanneer je iemand aankijkt tijdens het gesprek (vergeet niet te knipperen) laat je zien dat je luistert, aanwezig bent en dat je geïnteresseerd bent. Wegkijken en regelmatig naar de grond, je schoenen of andere objecten kijken geeft snel de indruk dat je onzeker en gespannen bent. Als je bijvoorbeeld erg vaak naar buiten kijkt dan lijkt het al snel alsof je niet kan wachten tot je weer weg mag.
Tips en tricks om te scoren tijdens jouw sollicitatiegesprek
Vergeet niet, het is helemaal niet erg om nerveus te zijn! We weten allemaal dat sollicitatiegesprekken erg spannend zijn. De persoon waar je mee praat heeft vast en zeker al een keer in jouw schoenen gestaan. Heb je het gevoel dat je die zenuwen niet helemaal onder controle krijgt, aarzel dan zeker niet om aan te geven dat je het spannend vindt. We durven te wedden dat er begrip voor zal zijn. Toch nog wat extra advies nodig? We got you!
- Wees beleefd tegen iedereen, ook de mensen waarmee je vanuit jouw functie geen contact zult hebben.
- Wees geïnteresseerd en stel vragen over het bedrijf, de medewerkers en de functie.
- Verwerk informatie die je bijvoorbeeld via de website of andere informatiebronnen hebt gelezen over het bedrijf in het gesprek.
- Blijf positief en uit je niet negatief ten opzichte van je vorige werkgever, ook niet als jullie met vervelende gevoelens uit elkaar zijn gegaan.
- Probeer niet af te dwalen en beperk het delen van te persoonlijke informatie, je bent vaak gebonden aan een bepaalde tijdsduur.
Heb je al deze tips goed doorgenomen? Top, dan ben je nu klaar voor dat sollicitatiegesprek. Nog geen gesprek in de planning staan? Dan helpen wij je daar graag in mee. Bekijk hier al onze openstaande vacatures, of neem gewoon contact met ons op!