JUSTIN Recruitment
JUSTIN Recruitment
Hoe kun jij succesvol intern solliciteren?

Hoe kun jij succesvol intern solliciteren?

Ga jij intern solliciteren bij het bedrijf waar je momenteel werkt? En vraag jij je af wat je kunt verwachten bij het sollicitatiegesprek? Is intern solliciteren anders dan bij een extern bedrijf solliciteren en wat zullen ze vragen? Wij gaan jou helpen door middel van 5 tips!

 

1. Doe er je voordeel mee als interne kandidaat

Bij intern solliciteren heb je al een streepje voor op andere kandidaten die niet voor het bedrijf werken. Je kent het bedrijf en de collega’s al, je weet hoe de werksfeer is en hoe de hiërarchie in elkaar steekt. Afhankelijk van hoe groot het bedrijf is en op welke afdeling jij momenteel werkt, geldt dit ook andersom, het bedrijf kent jou natuurlijk ook al.

Plan een meeting in met de hr-manager voor een informationeel gesprek om alvast informatie in te winnen over de functie. Vraag naar wat voor persoon ze zoeken voor de functie, wie jou collega’s worden, wat er van je wordt verwacht en voldoe jij aan alle functie-eisen? Bij intern solliciteren is dit één van de grootste voordelen die jij hebt.

 

2. Behandel het als een extern sollicitatiegesprek

Als jij een interne kandidaat bent voor een functie binnen het bedrijf, is het vaak erg makkelijk om je er iets te comfortabel bij te voelen en je hierdoor niet de juiste sollicitatievoorbereiding treft. Doe dit niet! Je kunt bij het intern solliciteren niet denken: ‘ze kennen mij toch wel en mijn werk spreekt voor zich, dus ik hoef mij niet voor te bereiden’. Nee! Jouw prestaties en behaalde doelen spreken niet voor zichzelf, ook jij moet je voorbereiden. Onderschat het proces van intern solliciteren niet en bereid je voor alsof je een extern sollicitatiegesprek gaat doen.

 

3. Benoem je prestaties en skills

Hierboven is al even kort benoemd dat het niet vanzelfsprekend is dat jouw prestaties en skills bekend zijn bij de interviewer. Zelfs al is de hr manager bekend met jouw werk en weet diegene wat jij kunt, dan nog benoem jij bij het intern solliciteren jouw prestaties, behaalde doelen, skills en eventueel waar jij trots op bent. De meeste mensen zijn namelijk met zichzelf bezig, vergeten jouw waarde en willen daarom dat jij jouw werkervaring nog eens benoemd. Dit kun je er ook gewoon bij vermelden, dat je weet dat ze bekend zijn met jouw werk maar dit alsnog even wilt bespreken.

Koppel jouw werkervaring met de interne functie en leg op deze manier uit waarom jij de perfecte kandidaat bent.

 

4. Reputatie

Wees je bewust van je reputatie voordat je het interne sollicitatiegesprek doet en hervorm je reputatie. Hoezo dat? Zelfs als jij een goede reputatie hebt als harde werker, wil jij je reputatie opnieuw opbouwen als je in een ander soort functie terecht komt. Als jij in jouw vorige/huidige functie voornamelijk veel klantcontact had en je gaat nu voor een meer analytische rol, benadruk dan vooral deze analytische kant van jou aangezien jij nu waarschijnlijk een reputatie hebt als mensenmens.

Als jij met die nieuwe functie echt een carrièreswitch gaat maken, kun je van te voren ook om extra opdrachten vragen in dat werkgebied, zodat jij ervaring kunt opdoen en laten zien wat jij kan.

 

5. Kleed je netjes 

Deze tip geldt voor zowel de thuiswerkers als de kantoorwerkers. Wat meestal werkt is om je iets netter aan te kleden dan je standaard werkoutfit. Trek dus eigenlijk de outfit aan die je ook zou aandoen naar een extern sollicitatiegesprek. Het toont aan dat jij de kans serieus neemt. Als jij jouw interne sollicitatiegesprek via een videomeeting doet, dan geldt bovenstaande ook.

Bekijk een van onze vacatures

job-image
36 - 40 uur Amsterdam 2.400 - 2.600
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 3.000 - 4.000
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Rotterdam 3.500 - 4.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 3.000 - 3.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.600
Nieuw
job-image
36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.700
Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.