JUSTIN Recruitment
JUSTIN Recruitment
Hoe kun jij zonder werkervaring een baan vinden?

Hoe kun jij zonder werkervaring een baan vinden?

Je hebt werkervaring nodig voor een baan, maar je hebt een baan nodig voor werkervaring… Deze situatie is natuurlijk super ontmoedigend en het lijkt haast onmogelijk om hieruit te komen.

Sta jij aan het begin van je werkcarrière en ben je op zoek naar een eerste professionele baan? Het scoren van een nieuwe baan zonder relevante werkervaring kan lastig zijn, maar niet onmogelijk!

 

Zelfs zonder werkervaring kun jij met onderstaande tips een toffe baan vinden!  

1. Praat over het probleem en focus op wat jij wel hebt

Als jij geen ervaring hebt, probeer het feit dan niet te negeren en lieg hier zeker niet over. Uiteindelijk komt de waarheid toch wel naar voren en het kan maar beter duidelijk zijn. Een goed moment om eventuele gaten in jouw cv te bespreken is in je motivatiebrief bijvoorbeeld. Dus maak gebruik van de gelegenheid om eventuele zorgen van jouw toekomstige werkgever aan te pakken. Daarna kun je focussen op wat je wel hebt. Alhoewel werkervaring belangrijk is, is een juiste werkhouding, je persoonlijkheid, motivatie, begrip wat het bedrijf doet en plannen voor de toekomst ook belangrijk. Deze lijst is oneindig, dus geef niet te snel op!

 

2. Vind ervaring waarvan je niet wist dat je het had + creëer ervaring

Voordat jij besluit dat je geen ervaring hebt, zorg ervoor dat je dit echt zeker weet. Academische ervaring is ook werkervaring. Denk terug aan projecten, stages, presentaties, minoren en overige werk gerelateerde kennis en eigenschappen die je hebt opgedaan. Benadruk deze ervaring op jouw cv en in sollicitatiegesprekken. Ben jij onlangs afgestudeerd en heb jij echt geen werkervaring? Zet dan de sectie met ‘opleidingen’ bovenaan je cv en behandel dit als je werkervaring sectie.

Je kunt ook ervaring creëren door vrijwilligerswerk te doen, een stage of freelancewerk. Kijk ook naar lager betaalde banen of traineeships. Begin onderaan, wees geduldig en werk jezelf omhoog.

Een andere effectieve manier om werkervaring te creëren is door online cursussen te doen of een (korte)opleiding en zo een certificaat te behalen. Uiteraard ben je dan niet meteen een expert, maar je kent wel de basis.

 

3. Netwerk zoveel mogelijk

Netwerken is één van de meest krachtige manieren om bij een bedrijf binnen te komen, zelfs zonder werkervaring. Als jij wordt aanbevolen door iemand, hebben werkgevers direct al meer vertrouwen in jou en is die kans op een sollicitatiegesprek vele malen groter.

Als jij net bent afgestudeerd is het wijs om je connecties via jouw studie te gebruiken, zoals docenten en medeleerlingen. Docenten hebben vaak veel professionele connecties, zij kunnen jou wellicht in contact brengen met potentiële werkgevers.

Tegenwoordig is het ook een must om online aanwezig te zijn. LinkedIn is het meest voor de hand liggende professionele platform en een vereiste als jij op zoek bent naar een nieuwe baan. Zorg dat je profiel helemaal in orde en up to date is en dat je ook op Social Media te vinden bent.

Hoe groter jouw netwerk is, hoe sneller jij een baan zult kunnen vinden!

 

4. Pas je cv aan op iedere vacature waar je voor solliciteert

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan zonder werkervaring, kijk dan altijd in de functiebeschrijving naar welke skills en eigenschappen er worden gevraagd. Wat wordt er als eerst of het vaakst genoemd? Denk dan aan de cursussen die je hebt gevolgd, projecten die je hebt voltooid, stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, etc.  Welke skills heb jij hierdoor opgedaan die in de vacature worden gevraagd? Hoe houdt dit verband met de vacature waar je voor solliciteert? Denk aan leiderschap, zelfstandig werken, probleemoplossend werken, etc. Hoewel het aanpassen van je cv wat langer duurt dan steeds dezelfde cv te versturen, heb je wel meer kans op een reactie. Liever 20 sollicitaties versturen en 5 positieve reacties krijgen, dan 100 keer dezelfde cv te versturen en maar 1 reactie krijgen.

 

5. Stuur een follow-up email na iedere sollicitatie

Dit is nog een manier waarmee jij jezelf tijd kunt besparen tijdens het zoeken naar een baan zonder werkervaring. Houd bij naar welke bedrijven je sollicitaties hebt verstuurd en stuur een mailtje als je met 5 werkdagen nog niets hebt gehoord. En alhoewel je van de gedachte alleen al ongemakkelijk kan worden, is het wel echt de moeite waard. Het kost minder tijd dan het continu zoeken naar nieuwe sollicitaties en je cv hierop af te stemmen!

Bekijk een van onze vacatures

job-image
24 - 32 uur, 32 - 36 uur, 36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.500
Nieuw
job-image
24 - 32 uur, 32 - 36 uur Rotterdam 4.000 - 4.500
Nieuw
job-image
36 - 40 uur Nieuw-Vennep 2.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Nieuw-Vennep
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 2.400 - 2.700
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Rotterdam
Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.