JUSTIN Recruitment
JUSTIN Recruitment
Zit jij vast in je baan? Wat nu?

Vast in je baan, en nu?

Heb jij het gevoel vast in je baan te zitten om wat voor reden dan ook? Begin jij iedere dag met tegenzin aan jouw werk? Kost jouw baan je meer energie dan dat het je oplevert? No worries, want je bent echt niet de enige! 

Lees verder om erachter te komen hoe je dat gevoel kunt stoppen. Hieronder volgen onze tips!


Reflecteer waarom je vast in je baan zit

Het gevoel hebben dat je vast in je baan zit, je ontevreden bent over het werk en het gevoel hebben dat je je functie niet kunt verlaten. Zit jij vast in je baan?! Er kunnen hier diverse redenen voor zijn, die voor iedereen weer kan verschillen. De eerste stap om niet meer vast in je baan te zitten, is dan ook door erachter te komen waarom jij dat gevoel hebt dat je vastzit. 

Hebben jouw redenen te maken met financiën, de arbeidsmarkt, het werk zelf, jouw collega’s of het bedrijf? Als je dit eenmaal weet, kan dit jou helpen bepalen wat je vervolgens moet doen. Maak een lijst waarbij je alle voor- en nadelen tegenover elkaar zet. Zijn er dingen die jij op jouw huidige werk kunt veranderen waardoor je werkplezier stijgt? Praat dan met jouw baas (zie volgende tip)! 


Praat met jouw baas

Uiteraard is dit alleen een optie als je een baas hebt waarmee je rustig één op één kunt praten. Wees eerlijk en vertel ze hoe jij je voelt. Kijk of er een kans is om meer verantwoordelijkheid op je te nemen, of om van functie te wisselen, etc. Worden jouw vragen met een ‘nee sorry dat kan niet’ beantwoord? Dan weet je dat het tijd is om eens goed na te denken of je voor dat bedrijf wilt blijven werken. 

Wilt jouw baas dit gesprek helemaal niet aangaan? Dan weet je van tevoren meteen al genoeg.


Beslis wat je wel wilt

Als jij bovenstaande tip niet eens kunt opvolgen omdat jouw baas niet eens het gesprek met jou wilt aangaan of jij wilt zelf iets compleet anders doen, moet jij je gaan bedenken wat je dan wel wilt doen. Maar weet jij nog niet wat je dan wel wilt gaan doen? Kijk nog eens naar de lijst die je bij tip 1 hebt gemaakt en stel prioriteiten. Wat vind jij leuk? Waar ligt jouw passie? Wat vind jij belangrijk in een baan? Wil jij meer salaris, meer promotiekansen, meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen of de mogelijkheid flexibel te werken? Wanneer je prioriteiten stelt voor jezelf kom je erachter wat voor jou belangrijk is, wat jou weer verder kan helpen. Zo kan je erachter komen of je wellicht een hele carrièreswitch moet gaan maken. 


Creëer jouw personal brand

Wat is een personal brand ook alweer? Een impressie van wie jij bent, waar jij allemaal toe in staat bent en wat jou waardevol maakt. Jouw personal brand is veel meer dan jouw cv of skills. Met jouw personal brand kun jij jezelf als het ware ‘verkopen’. Indien jij nog geen werkervaring hebt opgedaan, schrijf dan alle skills op waar jij goed in bent. Dit kunnen ook skills zijn die jij jezelf bijvoorbeeld hebt aangeleerd. Wellicht ben je hier niet direct een expert in, maar je weet wel de basis en je weet waar je het over hebt. Indien jij wel al wat werkervaring hebt opgedaan, maar je wilt graag naar een andere branche, dan kun je uitleggen hoe jij jouw opgedane ervaring en skills kunt toepassen in de nieuwe functie. Leg dan ook uit hoe je dit zou doen en wat je graag zou willen bereiken.


Investeer in jezelf

Wanneer was de laatste keer dat je wat aan je persoonlijke ontwikkeling hebt gedaan? Er zijn zo veel gratis middelen waarmee jij nieuwe kennis kunt opdoen. Je hoeft daar niet altijd specifiek een opleiding voor te doen. Je kunt artikelen of blogs op internet lezen, informatie uit boeken halen, webinars bijwonen of informationele video’s op Youtube kijken, etc. En het feit dat jij bereid bent geweest om jezelf nieuwe dingen aan te leren, dat zegt al heel wat over jouw  doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Hiermee is natuurlijk niet gezegd dat jij dit voor iedere functie kunt doen. 

Hoe weet je nu welke skills jij jezelf moet aanleren? Check de vacatureteksten van de functies waarin jij graag zou willen werken. Hierin staan de benodigde skills voor de gewenste functie.


Netwerken

Netwerken is tot op de dag van vandaag belangrijk voor je carrière. LinkedIn is hét ultieme sociale netwerk voor professionals die willen netwerken met andere professionals en op de hoogte gehouden willen worden van nieuwtjes binnen hun vakgebied. Het hebben van een goed LinkedIn profiel eh het actief bezig zijn op dit platform geeft jou dan ook zoveel meer kans op een baan via dit netwerk. Ga erop uit en vraag eens rond binnen je vrienden- en familiekring. Zij hebben weer andere contacten dan jij en kunnen jou wellicht aan nieuwe connecties helpen. Besteed aandacht aan het opbouwen van je netwerken! Zelfs als jij niet zo van netwerken houdt en je niet comfortabel voelt bij nieuwe mensen, kun jij nog steeds succesvol als introvert netwerken.


Het kan moeilijk zijn om jezelf in het diepe te gooien te beschermen tegen nieuwe situaties, maar elke nieuwe stap die jij zet zal je ergens brengen waar je nog niet eerder bent geweest...dus in plaats van te vragen wat als? Vraag waarom niet?

 

Bekijk een van onze vacatures

job-image
24 - 32 uur, 32 - 36 uur, 36 - 40 uur Alphen aan den Rijn 3.000 - 3.500
Nieuw
job-image
24 - 32 uur, 32 - 36 uur Rotterdam 4.000 - 4.500
Nieuw
job-image
36 - 40 uur Nieuw-Vennep 2.500
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Nieuw-Vennep
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Amsterdam 2.400 - 2.700
Nieuw
job-image
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Rotterdam
Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.