Ben jij volop bezig met een banenjacht om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Dan kan één klein foutje jou al die toffe baan kosten! Een (nieuwe) baan scoren kan een uitdaging zijn en met zoveel kleine dingetjes die fout kunnen gaan, is het belangrijk dat je alles goed doet. De volgende 10 fouten komen vaak voor en waarschijnlijk realiseer je je niet eens dat je ze maakt!
10 fouten die jij kunt maken tijdens jouw banenjacht! En hoe kun je ze vermijden?
1. Niet tegen iedereen vertellen dat jij op zoek bent naar een baan
Laat jij het aan anderen weten als je op zoek bent naar een baan? Op de een of andere manier is dit iets wat we niet graag willen delen. Wellicht zijn we bang dat het bij de baas uitkomt of wat anderen ervan zullen vinden. Want als je eenmaal hebt verteld dat je een andere baan zoekt en je hebt binnen bijvoorbeeld 6 maanden nog geen nieuwe baan, wat zullen ze dan wel niet denken? Stop met deze gedachten! Je zult namelijk sneller iets vinden wanneer meerdere mensen van jouw banenjacht afweten.
2. Je cv naar het verkeerde bedrijf sturen
Indien jij als een machine jouw cv naar 100 verschillende bedrijven doorstuurt, kan het best wel eens zijn dat je vergeet om de gegevens van het vorige bedrijf aan te passen naar het adres van het volgende bedrijf. Dit is natuurlijk super knullig, dus check altijd voordat je jouw cv gaat versturen of de adresgegevens kloppen!
3. Je cv niet op maat maken voor iedere functie
Algemene cv’s zullen niet snel opvallen bij een werkgever. In plaats daarvan zul je moeten aantonen wat voor waarde jij kunt toevoegen aan het bedrijf. Pas je cv daarom aan naar de functie. Je kunt niet naar ieder bedrijf en iedere baan dezelfde cv sturen. In plaats van 100 keer dezelfde cv naar bedrijven sturen, zou je die tijd kunnen steken in het aanpassen van je cv voor vijf of tien banen die je echt heel graag wilt. Lees goed wat de functie inhoudt, wat er gevraagd wordt, wat ze nodig hebben en speel hier op in.
4. Typfouten
We gaan er vanuit dat we hier geen verdere informatie bij hoeven te geven toch? 😊Cv’s met spelfouten worden vaak direct al weggelegd.
5. Niet online aanwezig zijn en netwerken
LinkedIn is een vereiste als jij op zoek bent naar een nieuwe baan of om je netwerk op te bouwen met andere professionals. Maar hoe vind je de juiste connecties?
- Zorg dat je profiel up to date is en compleet ingevuld.
- Deel interessante content, zelfgeschreven of bestaande artikelen.
- Reageer op content en zorg voor interactie.
- Sluit je aan bij LinkedIn groepen gerelateerd aan jouw werkindustrie.
- Zoek in het zoekveld op keywords uit jouw werkindustrie, zo verschijnen er connecties die gerelateerd zijn aan die keywords.
6. Focus je op het zoeken van de juiste baan
Het is belangrijk om in jouw banenjacht je te concentreren op het vinden van de JUISTE baan en niet ‘zomaar’ een baan. Kritische factoren om te overwegen zijn onder meer tevredenheid, locatie, werkcultuur, leuke collega’s, doorgroeimogelijkheden, etc.
7. Hetzelfde riedeltje steeds doen en verschillende resultaten verwachten
Heb jij het idee dat jij al 100 cv’s hebt verstuurd en steeds maar geen reacties krijgt? Wellicht is het dan tijd om je strategie aan te passen! Als je andere resultaten wilt, zul je andere manieren moet uitproberen.
8. Alleen op openstaande vacatures reageren
Reageer jij tijdens jouw banenjacht alleen op openstaande vacatures? En dan alleen op vacatures die je online op vacaturewebsites en LinkedIn ziet? Wist je dat er vaker vacatures worden vervuld die helemaal nooit online verschijnen? Deze worden vaak vervuld door verwijzingen van werknemers en mond-tot-mondreclame. Vaak kun je ook bij bedrijven een open sollicitatie insturen. Indien jouw cv dan interessant genoeg is, kun je solliciteren voor een baan die als het ware nog niet eens bestaat. Soms ontmoeten ze een kandidaat en hebben ze geen actuele vacature die bij hen past. In dat geval zullen zij soms een nieuwe functie creëren waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis en ervaring van de kandidaat.
9. Geen match maken tussen jouw kwalificaties en de functie
Zet in jouw cv neer waarom jij zo goed matcht met die functie. Stem jouw kwalificaties af op de gevraagde skills in de functie en leg uit waarom jij zo goed in die rol zou passen. Uiteraard ga je er geen kwalificaties bij verzinnen. Indien jij weinig van de gevraagde skills beheerst kun je beter naar een andere baan gaan kijken die beter bij jou past.
10. Onvoorbereid naar een sollicitatiegesprek gaan
Hopelijk ligt deze tip ook erg voor de hand, maar we noemen hem toch op. Het gebeurt nog vaak zat dat iemand op sollicitatiegesprek gaat zonder van te voren enig onderzoek te hebben gedaan. Bekijk de website eens, de Social Media kanalen, eventuele persberichten en check de vacature nog een keer. Door dit te doen kun jij sowieso voor jezelf al bepalen of je het ziet zitten, maar ook kun je dan aan het einde van het gesprek gerichte vragen over het bedrijf en de functie stellen. Toon aan dat jij de tijd en moeite hebt genomen om je in het bedrijf te verdiepen! Lees onze blog over hoe jij goed voorbereid naar jouw sollicitatiegesprek kan gaan.
Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk onze vacatures om te zien of er iets tussen zit voor jou?
Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan? Laat ons dan voor jou zoeken.